Regija
BERBA U VINOGRADIMA FERAVINA

Očekuju vrhunska vina
Objavljeno 13. rujna, 2017.

FERIČANCI

Unatoč povremeno slaboj kiši, živo je ovih dana u vinogradima vinarije Feravino. Završena je berba rajnskog rizlinga, bazne sorte za pjenušavo vino te zweigelta, bijelog pinota i chardonnaya, a počela berba graševine, najzastupljenije bijele sorte. U berbi je angažirano 90 berača, a sezoncima su se pridružili i djelatnici vinarije. Dug sušni period i visoke temperature, ubrzali su sazrijevanje grožđa. Berba je zbog toga počela ranije, krajem kolovoza, a ako posluži lijepo vrijeme, trebala bi u potpunosti završiti za dva tjedna.

- U posljednjih mjesec i pol vremenski uvjeti su bili ekstremni s izrazito visokim temperaturama, bez nekih većih padalina. Vinova loza je otporna biljka na sušu jer razvija vrlo dubok korijenov sustav, tako da to nije zadavalo neke veće probleme. Suho i vrlo toplo ljeto učinilo je svoje te izvuklo maksimum iz grožđa – rekla je Amalija Liović, tehnolog u vinogradarstvu Feravina te dodala kako je vinogradarska godina znatno bolja od prošle. Po rezultatima, ova proizvodna godina asocira na 2009. i 2012. godinu. Amalija Liović kaže da je sušna godina donijela odličnu kvalitetu grožđa, ali i urod.

- Prema planu, pedeset posto naših vinograda je pod redukcijama za vrhunske linije vina Dika i Miraz. Za ostale vinograde punog roda očekujemo odlične, mogli bismo reći i vrhunske prinose, kako u kvaliteti, tako i u količini – naglasila je Liović.

Glavni enolog Feravina Marijan Knežević najavio je izvanrednu godinu i vrhunska vina.

- Grožđe je iznimno zdravo i u odličnom kondicijskom stanju što su vrlo bitni preduvjeti za još jednu izvanrednu vinogradarsku godinu koja nam obećava i nezaboravna vrhunska vina – rekao je Knežević. S. Fridl

Možda ste propustili...

RESPEKTABILAN JUBILEJ

130 godina DVD-a Županja

DONACIJA GLAZBENOJ ŠKOLI

Dobili 703 CD-a klasične glazbe

SVEČANO ZATVORENE 52. VINKOVAČKE JESENI

Bosančić: I ove su godine Jeseni zablistale u punom sjaju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠ DRENJE MEĐU RIJETKIMA KOJE NUDE KUHANI OBROK

U školi jedu i ono što kod kuće neće

2

“TRENIRAJU” ZA BUBA BAR

“Bubamarci” konobare u
hotelu Sol Garden Istra

3

ARHIVI PROGOVARAJU

Prema nacrtu iz daleke 1819. katedrala ima jedan toranj