Osijek
PAT-POZICIJA U STROSSMAYEROVOJ 158

Iz državnog stana curila voda, susjeda ne može naplatiti štetu zbog pravne zavrzlame
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Nije rijetkost da vam iz susjedova stana iznad vašega curi voda po glavi, no to se uvijek, uz više ili manje sreće, nekako riješi, osim ako posrijedi nije zavrzlama kao ona iz horor-drame “Dark Water” s Jennifer Connelly i Timom Rothom u glavnim ulogama. No prave teškoće nastaju kada vam se smoči strop i popljesnive zidovi zbog poplave u državnom stanu u kojem nitko ne živi, a koji se vodi na ime osobe koja je umrla. Upravo se to dogodilo našoj sugrađanki Miri Orlić, koja živi u višekatnici u Strossmayerovoj ulici 158. Ona se 2013. uselila u državni stan na prvom katu uživajući prava iz programa stambenog zbrinjavanja namijenjenog osobama koje su 1991., u vrtlogu rata, napustile Osijek i potom neko vrijeme živjele u Srbiji, ali su se u međuvremenu odlučile vratiti u Hrvatsku. Prije dvije i pol godine Mira Orlić je uz pomoć kćeri, koja danas živi u dalekoj Australiji, stan u Strossmayerovoj 158 otkupila od Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Zavrnuli ventil

Sve je pošlo naopako kada je, prije otprilike dva mjeseca, iz stana iznad njezina počela kapati voda, koja se slijevala i niz pročelje zgrade. Srećom, veća je šteta spriječena nakon što je predstavnik suvlasnika Miroslav Banaj zavrnuo ventil kojim se regulira dovod vode u taj stan. Naime, stanovi izgrađeni posljednjih godina imaju tu mogućnost, za razliku od starijih zgrada, u kojima se voda može isključiti jedino po vertikali.

No čini se da taj praktičan i logičan čin zavrtanja ventila, što bi napravio svatko od nas, u ovom slučaju nije bio najbolje rješenje. Naime, od trenutka kada je voda prestala curiti, gđa Orlić prisiljena je živjeti u svome stanu prepunom vlage što izbija sa stropova i iz zidova u kuhinji i kupaonici bez nade u skorašnji popravak. Pojavila se i plijesan, iznimno opasna za zdravlje. Nažalost, popravak nastale štete u zgradi, koja je od ovakvog rizika osigurana kod Allianza, nije moguć bez prethodnog očevida u stanu iz kojeg je voda počela curiti. Riječ je o rasvjetljavanju tzv. osiguranog slučaja, što je standardni postupak kod naplate šteta.

Gdje je zapelo?

Kako su nam potvrdili u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, sporni stan na drugom katu, iznad gđe Orlić, bio je dodijeljen Dušanki Trubarac. Prema riječima stanara u Strossmayerovoj 158, ona u tome stanu nije nikada živjela, ali ga je zato povremeno iznajmljivala nepoznatim osobama. Posljednji podstanar iselio se u prosincu prošle godine obrazloživši to riječima kako mu je stanarina bila previsoka. Gđa Trubarac je u međuvremenu navodno preminula, najvjerojatnije u Republici Srpskoj, tko su njezini nasljednici, to hrvatskim vlastima nije poznato, kao ni činjenica gdje su završili ključevi od stana, koji je u vlasništvu države. Internetskom potragom Trubarce, pa i neku Dušanku Trubarac, vlasnicu samostalne trgovačke radnje Naš dom, nalazimo u Prijedoru. No, dalje od toga nismo uspjeli.

U ovome je slučaju nastala svojevrsna pat-pozicija. Zato što iz tog stana voda više ne curi, jer je ventil zatvoren, nije moguća opcija da u stan nasilno uđu vatrogasci, a i to bi tehnički mogao biti problem zbog protuprovalnih vrata. Iako je pravno gledano ugovor o korištenju stana između Dušanke Trubarac i Republike Hrvatske prestao činjenicom smrti njegove korisnice, Središnji državni ured, kako su nam objasnili, ne može svojevoljno ući u posjed toga stana. Trenutno je u postupku poništenje ugovora o najmu, što je preduvjet Općinskom državnom odvjetništvu da pokrene postupak povrata stana u državno vlasništvo. S obzirom na to da je gđa Trubarac navodno preminula na području BiH, u Središnjem državnom uredu pokušavaju od njezine rodbine dobiti smrtovnicu. Tu je cijeli slučaj i zapeo. Neslužbeno saznajemo da bi u spomenutom stanu, koji se još uvijek formalno vodi na Dušanku Trubarac, mogla biti njezina privatna imovina, što dodatno komplicira stvar, jer bi potencijalni nasljednici mogli tužiti Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zbog ulaska u stan.

Ugroženo zdravlje

Drugim riječima, nastala je pravna zavrzlama ne manje dramatična nego ona iz hororca spomenutog na početku. Da kojim slučajem predstavnik stanara nije zatvorio ventil, čime je daljnje curenje vode spriječeno, u stan bi pod izlikom hitnosti mogli ući vatrogasci i time bi puno toga bilo riješeno. Ovako Mira Orlić, kao oštećena strana, mora čekati dugotrajni pravni epilog. Ispada da je navodno postojanje imovine osobe koja u državnom stanu nije nikada ni živjela (Dušanka Trubarac) važnije od zdravlja naše sugrađanke, koja mora živjeti u stanu s čijih zidova prijete opasne plijesni. U Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje rekli su nam da su zatrpani ovakvim i sličnim slučajevima. Najgore je upravo kada netko od korisnika stanova iz ovog programa premine u inozemstvu, tada je prava zagonetka kako doći do smrtovnice, nasljednika i posjednika ključeva.

Draško CELING

Miroslav Banaj

predstavnik suvlasnika u Strossmayerovoj 158

DRŽAVU TREBA ZABRINUTI ŠTO SE NJEZINI STANOVI IZNAJMLJUJU TREĆIM OSOBAMA

Kako nam je objasnio Miroslav Banaj, predstavnik suvlasnika u Strossmayerovoj 158, od 25 stanova na toj adresi njih sedam je trenutno u vlasništvu države. On posebno skandaloznim smatra to što se stanovi dodijeljeni osobama koje su 1991. izgubile stanarsko pravo iznajmljuju trećim osobama, kao što je bio slučaj sa stanom na drugom katu. To je upravo onaj stan iz kojeg je potekla voda. Banaj pretpostavlja da se u poplavljenom stanu zacijelo dignuo i parket. Dodaje kako bi i država trebala biti zabrinuta što se događa s njezinom imovinom. Gđa Mira Orlić, s kojom smo također razgovarali, uznemirena je i traži brže rješavanje svog slučaja. Smatra da plijesan u njezinu stanju ozbiljno prijeti njezinu zdravlju i da nadležni ne bi smjeli odgađati rješavanje njezina slučaja.

272

stana u Osijeku u evidenciji su Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI VIDEO KLUBA MURSA

Održan 16. Gastro film festival

REZERVIRANO SAMO ZA GRAĐANE OSIJEKA I PRIGRADSKIH NASELJA

Na reciklažno dvorište s korisničkom karticom

OKUSI VOJVODINU U VINSKOJ MUŠICI

Kušanje vina "45. paralele" iz Sremskih Karlovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD I ŽUPANIJA UZ OSJEČANE I VATRENE

Praćenje utakmice i na Trgu Ante Starčevića

2

TRŽNICA ODLUČILA, GRAD PRIHVATIO

Klupa 1 kunu za
sve u dresovima

3

EUFORIJA NA SVAKOM KORAKU

Neki će raditi skraćeno, neki imaju slobodno

oglas