Osijek
POMOĆ VINOGRADARIMA

Vinarima ponuđen novac za promociju u “trećim zemljama”
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Kao i ostalima na području Hrvatske, malim i velikim vinogradarima s područja istočno od Osijeka, pruža se prigoda da promoviraju svoja vina na tržištima “trećih zemalja” i tako povećaju svoju prodaju u 2018. godini.

Tu im priliku nudi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja je raspisala javni poziv za korištenje sredstava iz takozvane Vinske omotnice, kako bi kandidati, zadovolje li uvjete, dobili sredstava za promidžbu iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018.

U razgovoru s pojedinim vinarima iz erdutskog kraja doznajemo kako će im ova pomoć itekako dobro doći, jer je riječ o nepovratnim sredstavima EU-a. Cilj je povećati konkurentnost hrvatskih vinara i vinogradara kroz mjere restrukturiranja i konverzije vinograda, investicije u vinarije i marketing vina, te promidžbe vina na tzv. trećim tržištima, a razina potpore, navode u LAG-u Vuka Dunav, iznosi do 80 % od ukupno prihvatljivih troškova. Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 200.000 eura.

Korisnici mogu biti proizvođači vina bilo da je riječ o fizičkim osobama ili o tvrtkama, trebaju biti upisani u Vinogradarski registar, a financijsku potporu mogu koristiti tijela koja predstavljaju proizvođače vina te udruge proizvođača vina i zadružni savezi.

Na području općine Erdut već nekoliko godina djeluje Udruga vinara i vinogradara Erdut koja sustavno djeluje na prezentaciji, organizaciji vinskih manifestacija, brendiranju vinorodnog kraja... Ovakva bi im financijska injekcija dobro došla pri poslovnom planiranju i komercijali. D. Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJED ZBOG TROVANJA ŽIVOTINJA

U ponedjeljak se očekuju rezultati analize bijele supstance!

2

KRAJ SNA O POSLU DO MIROVINE

Čak 92 posto zaposlenih posao dobilo na određeno

3

PREURANJENO VESELJE RODITELJA VRTIĆARACA

Zasad ništa od niže cijene dok je dijete na “bolovanju”

oglas