Osijek
DOKUMENTACIJA ZA UPIS U VRTIĆ

Petrović-Schneider: Ako se traži mišljenje liječnika, onda je on namjerodavniji
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Slučaj petogodišnjaka kojemu je odbijen upis u vrtić PKC-a Mađara jer bi u njemu svakog dana dvokratno trebao uzeti terapiju podigao je prašinu u javnosti. Posebice zbog toga što je dječak dobio potvrdu o obavljenom sistematskom zdravstvenom pregledu u kojoj pedijatar navodi da je dječak sposoban za pohađanje vrtića.

Međutim, kako su dječaka, unatoč mišljenju pedijatra, ipak odbili primiti u vrtić, postavlja se pitanje je li mišljenje liječnika podcijenjeno.

- Liječnik ima licencu i iza faksimila stoji određeno znanje, zvanje i odgovornost. Ako je napisano da je dijete sposobno ići u vrtić uz napomenu da uzima dvije kapsule, onda liječnik stoji iza toga. Posebice ako na potvrdi stoji i napomena stručnim osobama, odnosno odgojiteljicama, da dijete treba uzeti terapiju. Traži li se potvrda stručnjaka, mislim onda da je on najmjerodavniji izreći mišljenje i potpisom preuzeti odgovornost - smatra pedijatrica Jadranka Petrović-Schneider u ime pedijatrijske službe Doma zdravlja Osijek.

Sugovornica kaže da su vrlo rijetke situacije da se nekom djetetu ne izda pozitivno mišljenje. Jedan od poznatih razloga je neprocijepljenost djeteta, i to zbog zakonske obveze cijepljenja. Ako roditelj ne želi cijepiti dijete, ono ne može krenuti u vrtić, no ostalih situacija gotovo i nema. Štoviše, postoji još i privremena mjera, odnosno nemogućnost upisa u vrtić zbog bolesti koje mogu dovesti u opasnost drugu djecu, kakve su zarazne bolesti.

- Takve su situacije individualne i nisu trajne. Naglašavam da se uvijek mora raditi za djetetovu dobrobit i u njegovu korist pa predlažem da zainteresirane strane uvijek sjednu za stol i postignu dogovor. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD I ŽUPANIJA UZ OSJEČANE I VATRENE

Praćenje utakmice i na Trgu Ante Starčevića

2

TRŽNICA ODLUČILA, GRAD PRIHVATIO

Klupa 1 kunu za
sve u dresovima

3

EUFORIJA NA SVAKOM KORAKU

Neki će raditi skraćeno, neki imaju slobodno

oglas