Osijek
SURADNJA OPĆINE BILJE I ŽUPANIJE

Anušić: Problem otkupa
dvorca Savojski riješit
ćemo do kraja tjedna
Objavljeno 13. rujna, 2017.

Biljski načelnik Željko Cickaj sa zamjenikom Gaborom Vargom i predsjednikom Općinskog vijeća Srećkom Tatarevićem sa suradnicima primio je na radnom sastanku u Bilju osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i njegove pročelnike.

Razgovaralo se o inicijativama, projektima zajedničke suradnje i ostalim pitanjima koja su mještanima važna za bolji svakodnevni boravak u svojim naseljima. Tako je na dnevni red došao i dvorac Savojski, za koji je Općina zainteresirana da ga otkupi, ali je problem što već mjesecima Nadzorni odbor Hrvatskih šuma, kako se moglo čuti, ne funkcionira, pa nema odluke da dvorac HŠ mogu prodati. Budući da prodaju 'amenovati' može samo resorni ministar i šef Hrvatskih šuma, župan Anušić je kazao da se nada kako će taj problem riješiti već ovog tjedna jer Općina i Županija u jednakom omjeru planiraju financirati otkup dvorca.

Razgovaralo se jučer u Bilju i o problemu s komarcima, za što se Anušić složio s inicijativom načelnika Cickaja da se tretiranje treba provoditi koordinirano tako da ličinke ili odrasle jedinke komarica u isto vrijeme tretira i Općina Bilje i Grad Osijek.

Cickaj je nakon sastanka kazao da je zadovoljan što se nastavlja Projekt Stara Drava koji obuhvaća uređenje te vode i okolice u turističke svrhe, a Cickaj je kazao kako se radi i na biciklističkim stazama pa predložio da se Županija jače uključi kroz potporu umrežavanja biljskih biciklističkih staza s ostalim stazama.

Županijski i općinski čelnici dotaknuli su se jučer i pitanja nastavka gradnje sportske dvorane u Lugu, ali i pitanja zbrinjavanja pasa lutalica, što je ozbiljan problem na području općine Bilje jer iziskuje izuzetno velika financijska sredstva.

Anušić i Cickaj suglasili su se kako bi se biljskoj osnovnoj školi trebao preurediti postojeći prostor koji bi bio učenicima namijenjen za blagovanje. Govorilo se i o uređenju središta naselja Lug.

Kad je riječ o komunalnim investicijama, župan je načelniku na njegov prijedlog da se Hrvatske vode privole da napokon konstrukivnije zajedno porazgovaraju o načinu sanacija cesta nakon radova u Bilju koje su raskopane zbog gradnje za kanalizaciju, odgovorio da će se sljedećeg tjedna dogovoriti sastanak s direktorom Hrvatskih voda i da se vidi kako će se situacija riješiti. Tada će govoriti i o problemu koji je nastao s odvodnjom oborinskih voda zbog gradnje kanaliziacijskih šahtova.

Radi sigurnosti učenika na zebri na potezu od središta Bilja prema Gospodarskoj zoni Cickaj je kazao kako je spreman ući u zajednički projekt postavljanja semafora koji bi palio crveno svjetlo na semaforu ako vozači prebrzo voze, a to se često događa. Stoga će Općina Bilje ići i na smanjenje dopuštene brzine na toj dionici ceste. D. Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike