Osijek
I DALJE VRLO VISOKA KONCENTRACIJA PELUDA

Alergični na ambroziju morat će se još malo strpjeti
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Posljednje mjerenje Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije upućuje na još uvijek vrlo visoku koncentraciju peluda ambrozije, 528 peludnih zrnaca u 1 m3 zraka. Inače, proteklog tjedna koncentracija se kratala od 161 do 605 peludnih zrnaca, a podsjetimo kako se već koncentracija od 30 peludnih zrnaca smatra visokom, dok sve iznad 500 peludnih zrnaca pripada u kategoriju vrlo visoke koncentracije, koja pak dovodi do pojave simptoma alergije i kod malo osjetljivih osoba.

- Najviša koncentracija zabilježena je 1. rujna i iznosila je 1077 zrnaca u 1 m3 zraka. To je bio vrhunac sezone, te više ne očekujemo tako visoku koncentraciju. Iako pelud ambrozije zapažamo do samog kraja sezone mjerenja koncentracije peluda, tj. do kraja listopada, prema dosadašnjem iskustvu procjenjuje se da će nakon 15. rujna njezina koncentracija biti u stalnom opadanju i da će se spustiti na umjerenu te nisku razinu. Možemo reći da je ovo tipična peludna sezona. Svakako nije premašila rekordnu 2010. sa zabilježenih 1610 zrnaca u 1 m3. Održavanju visokih koncentracija pogodovalo je duže toplo, sunčano razdoblje bez znatnijih padalina. Kratkotrajne kiše u proteklih deset dana nisu bile dovoljno obilne da snize koncentraciju peluda u zraku. No kao što je već napomenuto, ovakva situacija nije neuobičajna. Najgore je prošlo, no alergičari će se morati strpjeti još, po prilici, dva tjedna kako bi se njihovi simptomi u dovoljnoj mjeri smirili. Do tada se treba pridržavati mjera prevencije te redovito uzimati propisanu terapiju - objasnila je Mirta Eberhard, mag. biologije, iz osječkog ZZJZ-a.

Inače, Unikom obavlja mehaničko i strojno uklanjanje ambrozije na 25 hektara zemljišta u vlasništvu Grada, a građani i tvrtke dužni su ju uklanjati s privatnih površina. Procjenjuje se da je u županiji više od 6000 osoba alergičnih na ambroziju i taj se broj povećava. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI FOTOKLUBA OSIJEK

Tečaj osnova digitalne fotografije

KAMO OSJEČANI OVO LJETO NAJČEŠĆE PUTUJU AVIONOM?

Najtraženiji letovi za Ibizu, Maltu i Palma de Mallorcu

HVALEVRIJEDNA INICIJATIVA

Na Kopiki besplatno pregledavali kožu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD I ŽUPANIJA UZ OSJEČANE I VATRENE

Praćenje utakmice i na Trgu Ante Starčevića

2

TRŽNICA ODLUČILA, GRAD PRIHVATIO

Klupa 1 kunu za
sve u dresovima

3

EUFORIJA NA SVAKOM KORAKU

Neki će raditi skraćeno, neki imaju slobodno

oglas