Novosti
ZAPELI SMO U 20. STOLJEĆU

Učenike upozoravaju da na nastavi ne smiju koristiti walkman?!
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Kurikularna reforma kuca na vrata, a osnovne stvari poput običnih pravilnika o kućnom redu u školama diljem Hrvatske godinama uopće nisu mijenjane ili nisu promijenjene kako treba. Od učitelja i nastavnika tako se i danas traži da učenicima prvog dana škole i njihovim roditeljima na roditeljskom sastanku pročitaju pravilnike, koji, između ostalog, učenicima nalažu da ne smiju koristiti walkman, discman, mp3, radio?!

Uređaj iz 1979.

Iz nastavnih programa konačno smo dočekali izbacivanje gradiva o disketama, no kada se zagrebe ispod površine, još uvijek je prisutno puno toga što je trebalo ostati u 20. stoljeću. Za pretpostaviti je da prvašići 2009./2010. godišta ne znaju kakvi su to uređaji, kao i stariji đaci te srednjoškolci, koji su ih imali priliku vidjeti jedino u filmovima ili u starim kutijama na tavanu te ne čudi što nastavnike kada ih upoznavaju s tim pravilima, gledaju zbunjeno. Walkman, uređaj za reproduciranje glazbe pohranjene na audiokasete, pojavio se 1979. godine. Najveću je popularnost stekao 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, dok je među mladima discman bio popularan početkom dvijetisućitih godina. Današnje generacije školaraca odrastaju koristeći iPod-e, iPad-e, tablete, prijenosna računala, dronove, VR naočale, gledaju filmove u 3D-u i 4D-u, a u isto vrijeme ih se upozorava na nekorištenje zastarjelih medija. Postavlja se pitanje, koliko smo doista spremni i voljni na najavljene korjenite promjene obrazovnog sustava, kada se one “banalne” ne mijenjaju ili se ne mijenjaju kako treba?

Proučavajući pravilnike o kućnom redu u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj dostupne na njihovim internetskim stranicama, velika ih većina svoje pravilnike nije mijenjala godinama. Ima i škola, kao što je II. gimnazija Osijek, na čijoj internetskoj stranici od 2012. godine stoji poveznica na očigledno zastarjeli skenirani primjerak Pravilnika o kućnom redu iz 1996. godine, dakle pravilnik star 21 godinu, natipkan na pisaćem stroju. U njemu se, naime, ne spominju nikakvi uređaji.

Nema pravila

"Na nastavi učenik ne smije koristiti mobitel, radio, walkman, discman i druge slične aparate", stoji u Pravilniku iz 2013. godine 1. OŠ Dugave. "Na nastavi učenik ne smije koristiti mobitel, walkman, discman, MP-3, MP-4 i druge slične uređaje", nalaže Pravilnik SŠ Stjepan Ivšić Orahovica iz 2014. godine, a jednako stoji i u Pravilniku Ugostiteljsko-turističke škole Osijek iz 2012. godine, pravilniku iz 2014. godine Drvodjelske tehničke škole Vinkovci, ali i brojnih drugih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. OŠ Ludina (Velika Ludina), pak, svojim je izmijenjenim Pravilnikom o kućnom redu donijela elegantnije rješenje, kojim se učenicima za vrijeme nastave nalaže zabrana korištenja mobitela, glazbenih uređaja i drugih aparata koji omogućavaju video i/ili audiosnimanje.

U nekim, pak, školama, poput Srednje strukovne škole Varaždin, Medicinske škole Ante Kuizmanića Zadar, OŠ Matije Petra Katančića Valpovo, osim učenicima, i nastavnicima/učiteljima nalaže se da za vrijeme nastave ne smiju koristiti mobitel, walkman i druge slične uređaje?! Što se tiče regionalnog područja ili suvremenosti škole, doista nema pravila kada je o ovome pitanju riječ. Naime, promaknulo je to i jednoj od pet najsuvremenijh gimnazija u Hrvatskoj – Gimnaziji Karlovac, koja učenicima na nastavi osim laptopa i mobitela zabranjuje i korištenje walkmana.

Mnoge su škole, dakle, tijekom godina mijenjale svoje pravilnike, ali ipak su zadržale i ove zastarjele uređaje. Primjerice, u Pravilniku Medicinske škole Šibenik iz 2015. učenici na nastavi ne smiju koristiti mobitel, walkman, mp-uređaje, iPod i druge tehničke uređaje. J.Pejaković

Aleksandar Lukadinović

voditelj osječkog područnog ureda Sindikata hrvatskih učitelja

KUĆNI RED NIJE TEŠKO IZMIJENITI

- Kućni red škole nije teško izmijeniti, a o tome bi reda trebale voditi odgovorne osobe. To su prije svega ravnatelj i tajnik škole u suradnji sa stručnom pedagoškom službom, dakle pedagogom, psihologom... Oni bi trebali napraviti prijedlog, koji bi se trebao usvojiti na Učiteljskom vijeću najbolje na početku školske godine. Naravno da je mlađi kadar od onih starijih u pogledu tehnologija osvješteniji i ranije će uočiti potrebu za tim izmjenama – poručio je Lukadinović.

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora