Novosti
INTELEKTUALAC, ANTIFAŠIST, POVJESNIČAR...

Umro Slavko Goldstein
Objavljeno 13. rujna, 2017.

U zagrebačkoj bolnici Rebro u srijedu je u 90-oj godini umro Slavko Goldstein, publicist i povjesničar, autor i urednik mnogobrojnih knjiga, te jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Goldsteinova je obitelj podrijetlom iz Tuzle, a on je rođen 22. kolovoza 1928., u Sarajevu, u židovskoj porodici Ive i Lee Goldstein. Djetinjstvo je proveo u Karlovcu, a na početku rata ustaše su uhitile i ubile njegovog oca. Slavko Goldstein pobjegao je s majkom i bratom te se pridružio partizanima. Kad je rat završio, Goldstein je sudjelovao u borbi za uspostavu Izraela, i tek se 1950-ih vratio u Jugoslaviju. Nakon studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu radio je kao novinar i urednik u Vijesniku i Erasmusu, a bio je i urednik izdavačke kuće Stvarnost. Pisao je i scenarije za filmove. S bratom je 1989. osnovao stranku HSLS, na čelu koje je bio do 1990. godine, kada je stranku preuzeo Dražen Budiša. Bio je i prvi predsjednik židovske vjerske zajednice “Beth Israel” iz Zagreba.

Jedno je vrijeme bio i savjetnik bivšeg premijera Zorana Milanovića, te predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovac. Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj povijesti, založivši se da se ne manipulira brojkama žrtava i izrazi sućut prema svim žrtvama.

Devedesetih se protivio politici Franje Tuđmana, a 2012. podržao je inicijativu za ukidanje saborske komemoracije žrtava Križnog puta na Bleiburgu.

Bio je među onima koji su se žestoko protivili krivotvorenju povijesti, ali i korištenju fašističkih simbola u modernoj Hrvatskoj. V.T.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

Najčitanije iz rubrike