Novosti
SANACIJA POPLAVLJENIH PODRUČJA

Štete u Ninu mjere se u desetcima milijuna kuna
Objavljeno 13. rujna, 2017.

Pripadnici Protupoplavnog voda Oružanih snaga u srijedu poslijepodne postavljali su konstrukciju Donjeg kamenog mosta u Ninu i pomagali u uređenju lokalnih cesta razorenih bujicama u ponedjeljak te u čišćenju bazena glavnog pročišćivača otpadnih voda “Centar” Zadar, izvijestilo je Ministarstvo obrane. Poplavljena područja u Zadarskoj županiji u srijedu su posjetili ministri Oleg Butković i Tomislav Ćorić.

“Štete u zadarskoj komunalnoj tvrtki Odvodnji nastale u bujici u nevremenu procijenjene su zasad na 10 milijuna kuna, od čega 9,5 samo na opremi, a kolika je točno, znat će se kad se uređaj osposobi”, rekao je direktor Odvodnje Grgo Peronja ministrima, koji su najavili pomoć Vlade u cjelovitom otklanjanju šteta od nepogode.

Iz pročišćivača otpadnih voda ispumpano je 15.000 kubika vode, a to je nešto više od pola, rekao je Peronja. Ako sve bude išlo prema planu, do petka ili subote uređaj će biti osposobljen za priključak na električnu mrežu i tek tada će se znati kolika je šteta, kazao je. Peronja je rekao da je Zadru potrebna regulacija vodotoka potoka Ričine. To je prioritet, naglasio je, kako bi se poboljšala odvodnja oborinskih voda. “Projekt za to već je spreman, izdana je i lokacijska dozvola, ali potrebna nam je pomoć da ga realiziramo. U slučaju ovakvih poplava vodotok bi 'zarobio' otpadne vode i one se ne bi razlijevale po gradu”, objasnio je Peronja.

Ministri Butković i Ćorić obišli su i cestu Poljica Brig – Nin, koju su uništile bujice, te grad Nin, koji je najviše stradao. Ukupne štete mjere se u desetcima milijuna kuna.

“Sada moramo sve zbrojiti i napraviti troškovnike za sve ceste u Zadarskoj županiji. Mislim da je to jako važno jer činjenica je da gradovi i općine koji su doživjeli ovu katastrofu ne mogu iz svojih proračuna to sanirati i dovesti u stanje kakvo je bilo prije”, rekao je Butković.

Poplave u Ninu, rečeno je tijekom obilaska toga grada, prouzročene su probijanjem nasipa, a ministar Ćorić kazao je kako je nasip u ingerenciji Hrvatskih voda. “Stručnjaci koji su bili ovdje na terenu rekli su da se probijanje nasipa nije moglo izbjeći. Ako bude postojala nečija odgovornost u tehničkom dijelu, to ćemo svakako istražiti i utvrditi tko je odgovoran”, rekao je ministar Ćorić. H

Možda ste propustili...