Novosti
GOVOR O STANJU UNIJE

Juncker želi što prije Hrvatsku u Schengenu
Objavljeno 13. rujna, 2017.

Vezani članci

BUDUĆNOST EUROPSKE UNIJE

Juncker objavljuje “tajni plan” za Europu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom je tradicionalnom govoru o stanju Europske unije u srijedu iznio svoju viziju budućnosti tog saveza koji, prema njegovu mišljenju, njemu treba postići snažnije zajedničko bankovno, obrambeno, obavještajno, vanjskopolitičko i trgovinsko djelovanje, uspostaviti transnacionalne političke kampanje, imenovati zajedničkog ministra financija i funkciju samo jednog predsjednika.

Predsjednik Europske komisije svake godine u rujnu pred Europskim parlamentom održi govor o stanju unije u kojem se osvrće na postignuća tog saveza, viziju i smjer za nadolazeće razdoblje.

Juncker je izrazio želju da se građani Europe 30. ožujka 2019., dan nakon izlaska Velike Britanije iz EU, probuditi u Uniji u kojoj će "pripadnost eurozoni, bankarskoj uniji i Schengenskom prostoru postati norma za svaku državu članicu", u kojoj će se "osnažiti temelji ekonomske i monetarne unije", gdje će se postići dogovor oko stvaranja stvarne europske obrambene unije i gdje će jedan predsjednik predvoditi rad Komisije i Europskog vijeća nakon što je izabran poslije paneuropske demokratske kampanje.

Bez jednoglasne odluke?

Predložio je i da se unutar Europskog vijeća, kako bi EU "bila učinkovitija", odluke više ne donose jednoglasno nego većinim glasova predstavnika država.

U svom je govoru spomenuo i Hrvatsku, naglasivši da ona treba biti što prije primljena u shengenski prostor kad ispuni potrebne uvjete.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker prvi put je s najviše razine EU-a osudio problem različite kvalitete proizvoda za tržišta novijih i starijih država članica EU-a.

- Europa mora disati s oba plućna krila, s istočnim i zapadnim članicama. U Europi ne smiju postojati građani i potrošači drugog reda! Neprihvatljivo je da dio građana kupuje proizvode lošije kvalitete, svi građani moraju imati isto ribe u ribljim štapićima, kakaa u čokoladi... Imamo zakone, moramo ukinuti takvu praksu - kazao je Juncker.

Borzan: Presretna sam

- Apsolutno sam presretna jer je borba koju sam počela s češkom zastupnicom Olgom Sehnalovom, od početaka kad su se čula samo naša dva glasa, došla do najviše razine gdje ju u svom govoru o stanju EU-a spominje i predsjednik Juncker. Ovo je veliko postignuće jer određuje smjer EU-a prema ovome problemu i označava snažnu političku volju da se riješi - kazala je Borzan koja je odmah po završetku svog istraživanja za hrvatsko i njemačko tržište rezultate poslala u Europsku komisiju.

Podsjećamo, Borzan je inicirala istraživanje čiji rezultati su pokazali da su proizvodi u Hrvatskoj lošije kvalitete, ali i skuplji.

Vuk TEŠIJA/H

Davor Božinović

Ministar unutarnjih poslova

bit ćemo potpuno spremni 2018.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iskazao je u srijedu zadovoljstvo što je predsjednik EK Jean-Claude Juncker u svom govoru kazao da Hrvatska treba biti primljena u šengenski prostor čim ispuni uvjete. "Policija, MUP i sve institucije ispunit će sve ono što se od nas očekuje u smislu tehničke pripreme za Schengen, to je jedan od prioriteta Vlade", kazao je Božinović. "Naš je cilj da iduće godine budemo potpuno tehnički spremni za to", naglasio je.

Možda ste propustili...

MINISTAR KRSTIČEVIĆ I PREMIJER PLENKOVIĆ U BUKUREŠTU

Hrvatska nudi vojne proizvode

“LEX LNG” NA DNEVNOM REDU SABORA U UTORAK ILI SRIJEDU

SDP amandmanima blokirao glasovanje o LNG-u