Novosti
JAKE SNAGE

Slovenija “sprema vojsku” za provedbu arbitražne presude
Objavljeno 13. rujna, 2017.

Vezani članci

HRVATSKA MINISTRICA: SLOVENIJA NE USPIJEVA U MEĐUNARODNOM PRITISKU

Srećom, nisu svi u Sloveniji kao Erjavec

Izvanredna sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za obranu posvećena “spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom”, koju je sazvao predsjednik odbora Žan Mahnič, iz najveće oporbene stranke SDS-a, ipak će se održati u četvrtak unatoč pozivima vlade da se sjednica opozove i najavi bojkota nekih vladajućih stranaka, doznaje Hina u slovenskom parlamentu.

To je potvrdila i Mateja Erčulj, glasnogovornica Slovenske demokratske stranke (SDS), čiji je član parlamentarni zastupnik i predsjednik odbora za obranu Žan Mahnič. Sjednica će se održati iza zatvorenih vrata s početkom u 16 sati, a poslije je moguća i Mahničeva izjava za javnost, “ovisno o tome što će se na sjednici događati”, kazala je Erčulj za Hinu. Na pitanje stoji li iza Mahničeve inicijative da sazove sjednicu odbora i vodeća oporbena stranka Janeza Janše, odgovorila je da SDS podržava svog zastupnika, ali da je inicijativa za sastanak njegova. Slovenski premijer Miro Cerar posljednjih je dana više puta pozvao da se sjednica otkaže, nazvavši temu “potpuno neprimjerenom”. Upozorio je da se tako međunarodnoj javnosti šalju krivi signali u vezi sa sporom s Hrvatskom, jer Slovenija arbitražnu odluku namjerava implementirati na miran način. Slično je reagirao i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ocijenivši sazivanje sjednice nepotrebnim.

Reagirajući na Cerarov poziv da sjednicu opozove, Mahnič je u utorak na konferenciji za novinare kazao da je njegov potez sasvim legitiman i upitao zašto premijer na sazivanje sjednice reagira tek sada iako je ona sazvana prije deset dana.

U slovenskim medijima pojavila su se nagađanja da je Cerar oštro reagirao tek nakon što je informaciju o tome prenijela njemačka novinska agencija dpa, uz komentar kako bi zbog toga između Hrvatske i Slovenije moglo doći do napetosti i sukoba.

“S obzirom na izjave premijera Cerara i ministra vanjskih poslova Erjavca da gube strpljenje s Hrvatskom, da je bilo dosta diplomacije i da će Slovenija sama primijeniti arbitražni sporazum, odlučio sam se sazvati sjednicu odbora za obranu, kako bismo vladi postavili pitanje kakvi su njezini scenariji ako dođe do konflikta”, kazao je Mahnič tumačeći svoj potez novinarima.H

Možda ste propustili...