Novosti
“TOP 10” NAJVEĆIH TRGOVACA

Konzum malo smanjio prihod, ali je i dalje vodeći
Objavljeno 13. rujna, 2017.

Istraživanje tržišta maloprodaje u Hrvatskoj u 2016. godini pokazalo je da je 50-ak najznačajnijih trgovaca ostvarilo prihod od 33,9 milijardi kuna, a najveći je i nadalje Konzum s tržišnim udjelom od 20 do 30 posto, iako je taj trgovački lanac neznatno smanjio prihod, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Agencija je istraživanje tržišta trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u 2016. provela na uzorku od 51 poduzetnika koji prema ostvarenim prihodima predstavljaju najznačajnije poduzetnike na tom tržištu. Istraživanjem nisu obuhvaćeni trgovci obrtnici, kao ni prodajna mjesta čija primarna djelatnost nije prodaja prehrambenih proizvoda, kao što su benzinske postaje ili drogerije, ili su specijalizirana za pojedine grupe prehrambenih proizvoda (pekarnice, mesnice i sl.).

Ostvareni prihod svih poduzetnika obuhvaćenih istraživanjem u 2016. iznosio je 33,9 milijardi kuna. "Iako to predstavlja rast od 2,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, istodobno je riječ o usporavanju trenda, budući da je rast prihoda u 2015. u odnosu na 2014. godinu iznosio 4,5 posto", navode iz Agencije.

U 2016. godini deset vodećih trgovaca - Konzum, Lidl, Plodine, Kaufland, Tommy, Spar, Billa, Studenac, KTC, NTL - ostvarilo je prihod od 27,85 milijardi kuna, što je nominalan rast od 584 milijuna kuna ili 2,1 posto u odnosu na 2015. godinu. Prema podacima AZTN-a, najveći tržišni udjel, od 20 do 30 posto, i u prošloj je godini imao Konzum, a slijedi Lidl s udjelom od 10 do 20 posto. Na listi “top 10'”najvećih trgovaca slijede Plodine, Kaufland, Tommy i Spar s tržišnim udjelima od 5 do 10 posto, dok su manje od 5 posto udjela imali Billa, Studenac, KTC i NTL.

Poredak najvećih trgovaca je u 2016. isti kao godinu ranije, no s obzirom na rezultate poslovanja, došlo je do promjena u visini tržišnih udjela, navode iz Agencije. Tako su primjerice, Konzum i Plodine neznatno smanjile tržišni udjel, dok su ih poduzetnici poput NTL-a, Lidla i Kauflanda povećali. Uz NTL, koji je u grupi 10 najvećih trgovaca imao i najveći, gotovo dvoznamenkasti rast prihoda, značajan rast prihoda imali su Lidl i Kaufland te nešto manji Studenac i Tommy.

Prema podacima AZTN-a, od 51 poduzetnika iz uzorka lani je njih 19 imalo pad prihoda. Kako ističu, Konzum i Plodine prvi put bilježe blagi pad prihoda. Nastavak pada prihoda imala je i Billa, dok je s obzirom na rast prihoda svojih članica Kauflanda i Lidla, Schwarz Grupa neznatno povećala ukupni tržišni udjel.

Istraživanje je pokazalo i da su najveći prihodi iz maloprodaje prošle godine ostvareni u Gradu Zagrebu, 6,4 milijarde kuna, što je udjel od 19 posto. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 4,5 milijardi kuna ili udjelom od 13,2 posto, a više od dvije milijarde prometa trgovci su imali u još četiri županije - Primorsko-goranskoj, Istarskoj, Zagrebačkoj i Zadarskoj. Udjeli tih županija u ukupnom prihodu trgovaca iz istraživanja kretali su se od 9,1 posto (Primorsko-goranska) do 6,2 posto (Zadarska), a uz njih je udjel veći od pet posto imala još Osječko-baranjska županija (5,1 posto). U Zagrebu i tih šest županija ostvareno je dvije trećine ukupnog prihoda iz maloprodaje u Hrvatskoj, dok je u preostalih 14 županija ostvarena jedna trećina ukupnog prometa, napominju iz Agencije. H

POVRATAK MALIM PRODAVAONICAMA

Prema istraživanju, u maloprodaji izrazito dominira kupnja u prodajnim mjestima velikog formata u kojima je ostvareno 70 posto ukupnog prihoda. Tako je prodajom u supermarketima ostvareno 47 posto, a u hipermarketima 23 posto prodaje. Uz manje oscilacije, riječ je o nastavku višegodišnjeg trenda, zamjećuju u AZTN-u. No, dodaju i kako se, za razliku od 2015. godine u kojoj su najviše rasli prihodi hipermarketa, bilježi trend porasta prometa u malim prodavaonicama, prodavaonicama "u susjedstvu", koje su prvi izbor potrošača.