Svijet
SVI ČEKAJU 1. LISTOPADA

Katalonija pokreće lavinu odcjepljenja EU regija?
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Katalonske vlasti za 1. listopada najavljuju referendum o odcjepljenju od Španjolske, središnja španjolska vlast ga zabranjuje, a Europska unija je vrlo suzdržana i poručuje da je riječ o internom pitanju ustavnog poretka Španjolske. Dužnosnik katalonske vlade zadužen za međunarodne poslove Raul Romeva izjavio je da je u obilasku članica i institucija EU-a naišao na odbojnost referendumu i odcjepljenju Katalonije od Španjolske.

Mediji i analitičari u zemljama EU-a upozoravaju da se mora imati u vidu da bi odcjepljenje Katalonije moglo ojačati ranije nasilni separatistički pokret u Baskiji, pa i težnje k znatno većoj autonomiji ili, štoviše, neovisnosti drugih španjolskih područja poput Asturije ili Galicije.

Vlasti Katalonije usvojile su u parlamentu zakon o referendumu o samoopredjeljenju, poslije kojega bi, ako većina glasa "za", vlada Katalonije u roku od 48 sati proglasila neovisnost ove autonomne španjolske pokrajine. Prema pisanju EurActiva, katalonske stranke i građani, opredijeljeni za neovisnost, smatraju da iz španjolskog saveznog proračuna dobivaju mnogo manje nego što u njega uplaćuju. Katalonija je najbogatiji dio Španjolske, razmjerno najveći izvoznik i sa 16 posto stanovništva stvara 19 posto BDP-a zemlje.

Autonomija

Važnu ulogu u Kataloniji ima i velika sklonost građana prema potpunoj kulturnoj i jezičnoj autonomiji. Katalonske vlasti usvojile su i zakon o tranziciji na neovisnost, a u oba je slučaja to, kako su oštro negodovale katalonske stranke koje se protive odcjepljenju, učinjeno tako što je postupak skraćen i onemogućena rasprava.

Ustavni sud Španjolske oba je zakona proglasio protuustavnim, a vlada u Madridu zaprijetila je da će poduzeti zakonske mjere protiv organizatora referenduma, što bi moglo značiti i uhićenje predstavnika vlasti Katalonije, pa i ukidanje inače široke političke, gospodarske i kulturne autonomije, za koju su Katalonci glasovali kad je, nakon pada diktatora Francisca Franca, usvojen novi demokratski ustav zemlje. To je crni scenarij, kojeg se svi pribojavaju, a španjolski dnevnici pišu o velikoj podijeljenosti među ljudima u toj zemlji.

U Kataloniji su sada i mladi za neovisnost jer misle da bi bolje živjeli i imali veću mogućnost za zapošljavanje. Pitanje mirnog razdruživanja, odvajanja, odcjepljenja od Španjolske, već kako tko to vidi u Kataloniji, bez sumnje je krajnje ozbiljno političko i pitanje suvereniteta španjolske države.

Odcijepi li se Katalonija, to bi u Europi moglo potaknuti područja i u drugim članicama EU-a da krenu istim putem, primjerice Flandriji u Belgiji, Lombardiji u Italiji, Baskiji i Korzici u Francuskoj, čak možda Bavarskoj u Njemačkoj, Erdelju/Transilvaniji u Rumunjskoj...

Tko plaća dugove?

To se odmah povezuje i s pitanjem hoće li Škotska htjeti ostati u Velikoj Britaniji, koja je pokrenula postupak izlaska iz članstva EU-a.

Jasno, sve se vrti oko novca, pa su svjetske agencije za procjenu kreditne sposobnosti i financijske stabilnosti i zaduživanja stavile do znanja da uopće ne vjeruju da će se Katalonija moći odcijepiti od Španjolske. Isto su rekli veliki investitori i analitičari tržišta dionica. Agencija za kreditni rejting Moody 's, a slično je mišljenje i agencije Fitch, navodi da je Katalonija vrlo prezadužena i da 70 posto otplate duga i zajmova pokriva novac središnje države. Katalonski izlazak iz španjolskog gospodarskog i državnog sustava oslabio bi Španjolsku, ali mnogo više Kataloniju, koja bi time izišla iz Europske unije i eurozone. Moody's zato predlaže rješenje za rješavanje sukoba - Kataloniji treba dati veće ovlasti za prikupljanje poreza i formiranje proračuna, uz reformu sustava financiranja, ali potpuno u okviru i u skladu s Ustavom i zakonima. U kojem će smjeru Katalonija, ali i Španjolska i EU znat ćemo nakon 1. listopada.

Eduard SOUDIL
41 posto je za samostalnost

U srpnju je Katalonski centar za istraživanje javnog mnijenja priopćio da ispitivanje raspoloženja građana u Kataloniji govori da bi 41,1 posto poduprlo neovisnost, dok bi 49,9 posto to odbacilo. No, gotovo 70 posto Katalonaca smatra da je referendum potrebno provesti. Analitičari tvrde da je raspoloženje među Kataloncima slično onome u Velikoj Britaniji, kad su na referendumu za izlazak iz članstva EU-a glasali ljudi u seoskim područjima, a protiv su bili u gradovima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike