Crna kronika
UHIĆEN KRIVOTVORITELJ NOVCA

Lažnim novčanicama plaćao u trgovinama i kafićima u Osijeku
Objavljeno 14. rujna, 2017.

OSIJEK

Osječka policija uhitila je 49-godišnjaka zbog sumnje da je u Osijeku plaćao lažnim novcem koji je sam izradio.

- Sumnja se da je 49-godišnji hrvatski državljanin počinio nekoliko kaznenih djela krivotvorenje novca. Tijekom 2016. i ove godine, 49-godišnjak je u više navrata krivotvorio te krivotvorenim novčanicama plaćao u prodavaonicama i ugostiteljskim objektima u Osijeku, pričinivši vlasnicima štetu od više stotina kuna. Također je pokušao predati dnevni utržak svojeg ugostiteljskog objekta, u koji je umetnuo više krivotvorenih novčanica. Počinitelj je predan pritvorskom nadzorniku, a protiv njega podnosimo kaznenu prijavu - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Prema neslužbenim podacima riječ je o novčanicama u apoenu od 200 kuna, a prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) ta se novčanica najčešće i pronalazi kao krivotvorena u Hrvatskoj. Prema statističkim podacima HNB-a, u prvih šest mjeseci ove godine, u Hrvatskoj je izdvojeno 337 lažnih novčanica, od čega 90 u kunama, te 211 stranog novca, sve euri (114 novčanica od 50 eura). Najčešće krivotvoren apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna. Što se tiče kuna, to je pad od 74,5 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica kune registriranih u istom razdoblju prošle godine, kada su iz optjecaja izdvojena 353 komada krivotvorenih novčanica kune. S.Lacić

KAKO PROVJERITI NOVČANICU

Iz Hrvatske narodne banke kažu da je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja te su dali nekoliko naputaka kako to svatko može učiniti.

- OSJETI! - Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristike su pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koje ima običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

- POGLEDAJ! - Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

- ZAKRENI! - Laganim zakretanjem novčanice provjerava se izmjena motiva u hologramu/kinegramu i elementi otisnuti prelijevajućom bojom.

- PROVJERI! - Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).

Možda ste propustili...

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

Najčitanije iz rubrike