Ekonomija
SVJETSKI TRENDOVI

Erdućani učili kako razviti seoski turizam
Objavljeno 14. rujna, 2017.

U Erdutu je održan besplatni seminar “Za razvoj ruralnih krajeva“. Riječ je o obrazovanju za turizam na seljačkim gospodarstvima, a organizirali su ga u suradnji s Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Osječko-baranjskom županijom, Općinom Erdut, Poduzetničko-razvojnim centrom općine Erdut lokalne razvojne agencije d.o.o., Klubom članova Selo - hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj te HF Eko-etno grupom.

Seminar, čiji su sudionici dobili potvrdu o sudjelovanju, bio je namijenjen ponajprije potencijalnim i registriranim OPG-ovima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnim područjima i ruralnom turizmu te svima onima koji rade na području ruralnog turizma od jedinica područne i lokalne samouprave, preko turističke zajednice, LAG-ova, komora, razvojne agencije, udruga, zadruga, tvrtki do savjetodavne službe i ostalih zainteresiranih. Na seminaru je o razvoju i mogućnostima govorila Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma, a predavači su bili i Dijana Katica, predsjednica Kluba članova “Selo“, te Tomislav Lokner, stručni suradnik udruge.

Jelena Eklemović, projekt menadžerica iz PORC-a, kaže kako se na seminaru govorilo o “Osnovama ruralnog turizma i pravnom okviru za registraciju i rad TSG-a”. Tako su sudionici mogli saznati ponešto o nastanku ruralnog turizma u europskim zemljama, stanju u Hrvatskoj, ruralnom turizmu i njegovim posebnim oblicima, zaštiti okoliša, kulturne i prirodne baštine, energetskoj učinkovitosti, energetskim zadrugama, energetskom certifikatu, obnovljivim izvorima energije, poticanju korištenja obnovljivih izvora energije i planu energetske učinkovitosti. Također se govorilo o propisima iz turizma i ugostiteljstva, zakonima i pravilnicima te o komunikacijama, značaju marketinga i brendiranja proizvoda i usluga te o primjerima dobre prakse - kaže Eklemović. D.Pejić

POVEZIVANJE BROJNIH DOMAĆIH PROIZVODA I SEOSKIH MANIFESTACIJA

Kao jedan od primjera brendiranja turističkog područja i odličnog spoja s lokalnom proizvodnjom vidi se, kaže Snježana Brzica, u manifestaciji Wine&bike tour Erdut, kamo dolaze iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva kušati plodove naših vinogradara i vinarija. “No, i sve druge mještane potičemo da se odluče, imaju li i znaju što napraviti, proizvesti i ponuditi, upustiti u turističke vode. “Wine” je težnja i napor svih organizatora, kojima zahvaljujem na trudu, da povežemo te svoje proizvode i manifestacije poput ove jer su bitne da privučemo još više turista da bi i oni upoznali ovaj vinorodni kraj i kasnije ponovno došli u posjet. Zadovoljni smo što nam se stalni gosti vraćaju, ali i dolazi sve više novih”, kaže Brzica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike