Kultura
ZNANSTVENI SKUP U SLAVONSKOM BRODU I ERDUTU

O vinu i vinogradarstvu u Slavoniji, Srijemu i Baranji od starog vijeka do danas
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i Erdutski vinogradi d.o.o. organiziraju znanstveni skup “Vino i vinogradarstvo u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje”, od 20. do 22. rujna. Prvi se dan održava u Slavonskom Brodu, a drugi i treći u Erdutu.

- Želimo pokazati da Slavonija, Srijem i Baranja pripadaju od davnina u važne vinorodne i vinarske regije, u kojima se vino nije proizvodilo samo za lokalne potrebe nego i za prodaju i konzumaciju u bližoj i daljoj okolici te je u nekim primjerima već u srednjem vijeku bilo vrlo cijenjeno diljem Europe, a u novije vrijeme i šire po svijetu - istaknuo je dr. sc. Stanko Andrić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Zavodu za ekonomiku.

Tajnik skupa, dr. Milan Vrbanus ističe kako je za znanstveni skup pristiglo gotovo 50 prijava, od čega su izabrali 32 najkvalitetnija izlaganja. Znanstvenici će nastojati istražiti značenje vina i vinogradarstva u društvenoj, gospodarskoj i kulturnoj povijesti Slavonije, Srijema i Baranje od starog vijeka do naših dana.

Erdutski vinogradi pomogli osu organizaciju skupa jer, kako kaže mr. sc. Josip Pavić, smatraju da povjesničarima nedostaje prostora za znanstvenu diskusiju.

- Nažalost, brojne su teme ključne za gospodarski razvoj Slavonije prepuštene zaboravu, a u svakodnevni diskurs dospijevaju nebitne - dodaje Josip Pavić.

Kako kaže mladi Hrvoje Pavić, rad na organizaciji skupa nije bilo lak, ali zahvaljujući dobroj suradnji s Općinom Erdut, Kulturno-znanstvenim centrom “Milutin Milanković” u Dalju te iznajmljivačima privatnog smještaja, znanstvenicima će omogućiti upoznavanje Aljmaša, Dalja, Erduta i Bijelog Brda.

- Važno je da se znanstvenici upoznaju s funkcioniranjem hrvatskog gospodarstva i tijekom prošlosti, a pogotovo u sadašnjosti - dodaje Hrvoje Pavić.

Izlaganja u Erdutu počinju blokom u kojem će povjesničari predstaviti vezu Erduta i vina i vinogradarstva od 1403. do suvremenosti. Organizatori su ponosni jer na skup dolaze neki od najuglednijih povjesničara iz zemlje iz inozemstva. Među njima ističu gospodarsku povjesničarku, prof. dr. sc. Miru Kolar Dimitrijević.

- U organizaciju smo se uključili ponajprije kako bismo dobili nove informacije o prošlosti našeg vinogorja jer smo svjesni važnosti Erduta kroz povijest - naglasila je Dunja Vukmirović, direktorica Erdutskih vinograda.

Znanstveni skup održava se u rujnu, kada je berba vinograda u punom jeku. Termin nije izabran slučajno, kažu organizatori, jer žele pokazati znanstvenoj i stručnoj javnosti vinogorje u najljepšem izdanju, okupano mirisima zrelog grožđa i mladog mošta.

Ovo je prvi znanstveni skup u cijelosti posvećen temi vina i vinogradarstva s gledišta povijesti i srodnih humanističkih disciplina (arheologije, etnologije, književne povijesti, povijesti umjetnosti) koji obuhvaća cjelovit zemljopisni okvir triju povijesnih pokrajina na istoku Hrvatske. Ulazak na znanstveni skup je slobodan. Izlaganja se održavaju u svečanoj dvorani dvorca Adamovich – Cseh u Erdutu. N.Vekić

Skup se održava od 20. do 22. rujna. Prvi je dan u Slavonskom Brodu, a drugi i treći u Erdutu.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike