Kultura
DJELA 24 UMJETNIKA NA 4. HRVATSKOM TRIENNALU KERAMIKE

Međunarodni ugled i rezultati znatno nadilaze uložena sredstva
Objavljeno 13. rujna, 2017.

RIJEKA

Na 4. hrvatskom triennalu keramike, koji je premijerno postavljen u Muzeju grada Rijeke, izložena su djela 24 umjetnika, prema odabiru međunarodnog žirija (16 članova iz osam zemalja). Izložena su i djela osmero hrvatskih umjetnika, nastala 50-ih i 60-ih u keramičkoj radionici Otto Krathacker u Zagrebu, te djela osmero članova žirija koji su keramičari.

Dobitnica zlatne plakete je Ivana Petan, a srebrnih Sandra Ban, Nadica Eichhorn i Tončica Jelača Marijančević. Nadici Eichhorn dodijeljena je otkupna nagrada Saponia, a Tončici Jelača Marijančević otkupna nagrada Isa.

U aktualnom trenutku Hrvatska je premrežena znatnim brojem izložbi keramike, umjetničkim radionicama i međunarodnim susretima. Istodobno, bilježimo i uspješne nastupe na važnim selekcioniranim izložbama u inozemstvu te sudjelovanje naših umjetnika na prestižnim međunarodnim susretima i radionicama. Međunarodni ugled i rezultati znatno nadilaze uložena sredstva i odraz su stogodišnje tradicije organiziranog umjetničkog djelovanja.

U otprilike takvoj je konstelaciji 2008. osnovan Hrvatski triennale keramike, kao poticajna inventura trogodišnjeg stvaralaštva, ali i vrjednovana uz pomoć međunarodnog žirija. Time izložba dobiva međunarodnu umjetničku reputaciju. Tako će i ova, osim u nizu hrvatskih gradova, gostovati u Italiji i Sloveniji - ističu organizatori. Premijerna se izložba održava u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. Iako mnogi imaju običaj svrstavati keramiku u tzv. primijenjenu umjetnost, djela hrvatskih keramičara jedini su oblik vizualnog stvaralaštva koji je stigao u neke daleke zemlje, čak i više od vrlo uspješnog animiranog filma. Stoga i ne čudi što su hrvatski umjetnici prisutni i na važnim žiriranim međunarodnim izložbama u gradovima Gualdo Tadin (Italija), Kecskemet (Mađarska), Vichte (Belgija) i Cluj Napoca (Rumunjska). N.Vek.

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike