Mozaik
TIHANA HARAPIN ZALEPUGIN, VLASNICA MODNE AGENCIJE "TALIA"

Misica mora znati pokazati samu sebe i uvjeriti žiri da je ona najbolja od svih
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Finalistice izbora Miss Hrvatske za Miss svijeta 2017. godine pripremale su se u Vinkovcima za finalnu večer, 26. rujna u Biogradu na Moru, a kako su se neke kategorije bodovale, imali smo kategoriji modeling, gdje je bila odgovorna Tihana Harapin Zalepugin, vlasnica modne agencije “Talia” Zagreb. U povodu toga napravili smo razgovor s njom u vrijeme njezina boravka u Vinkovcima.

Što je najvažnije za modeling?

- Ja razlikujem hod za modeling od hoda za izbor Miss, međutim za jedno i drugo treba puno volje, dobre energije, samopouzdanja i znanja, dok za modeling djevojke moraju imati visinu, ne smiju imati ništa prenaglašeno na svom tijelu i sve to mora biti usklađeno. Kod djevojaka koje idu na izbor Miss toleriraju se te neke ekstremne tjelesne situacije. Međutim jedna i druga moraju imati puno samopouzdanja, jer dobar model neće biti dobar model, neće ga uzimati dizajner ili organizator, ako ne zna prodati robu koju ima na sebi. Isto tako misica - ako ne zna pokazati samu sebe ili kao ne zna uvjeriti žiri da je ona najbolja od svih - neće napraviti ništa.

Koja je prema vašem mišljenju dobna granica za ulazak u svijet modelinga?

- Danas se do 16. godine ne može ići izvan Hrvatske, a moj princip je da se ne šalju djevojke izvan Hrvatske ako nisu završile srednju školu. Mislim da srednja škola mora biti završena, djevojka mora maturirati i onda eventualno uzeti pauzu godinu ili dvije, ako modeling ima svrhe. Djevojke danas s 15 godina počinju imati promjene, tako da je 16 ili 17 godina garancija da će ona biti onakva kakva je, naravno ako se ne udeblja ili smršavi. Kad govorimo o gornjoj granici, za početak ne volim da djevojka ima više od 20 godina, jer su to već formirani karakteri koje vi ne možete uvjeriti da, recimo, mora pravilno hodati.

Što se u inozemstvu najviše traži kod modela?

- Vanjski kriteriji su dosta drukčiji u odnosu na naše tržište. U nas se dosta toga tolerira, ali vani je to drukčije. Djevojka za inozemno tržište mora biti visoka minimalno 177 cm, bokovi nikako ne smiju prelaziti 90 cm i moraju biti u skladu s grudima, ništa ne smije biti preveliko i mora imati zanimljivo lice i čist ten. Vani je konkurencija jako velika i djevojka, da bi uspjela vani, mora u svakom slučaju biti zanimljiva.

Što se traži kod djevojaka kad dolaze u vašu modnu agenciju “Talia”?

- Meni se znaju prijaviti djevojke koje mi se opišu, a nemaju fotografiju, što je nužno. Nikako ne mogu shvatiti djevojke koje sve pošalju, osim fotografije. Ona je osnova svega i na fotografiji se vidi njezina energija, hodanje se još može popraviti. Osim toga, gledam očima vanjskih agenata koliko je ona zanimljiva i koliko se one eventualne greške na njoj mogu ispraviti, a koliko se ne mogu.

Gdje je Hrvatska u svijetu modelinga?

- Hrvatska dosta dobro kotira na inozemnom tržištu, imamo imena koja vani osvajaju i nose velike modne revije. Naše djevojke koje trenutno osvajaju vanjsko tržište su: Antonija Radić, Ana Buljević, Sara Sorić, Ivona Bevanda, Nevena Dujmović, Kristina Šalinović... To su sve imena koja su posljednje tri godine Hrvatsku pozicionirala kao vrlo zanimljivu zemlju za modeling.

Koliki je interes djevojaka za ulazak u modeling, budući da neke krenu s tim, pa odustanu zbog škole?

- Moj je princip da mora imati završenu srednju školu. No, u Hrvatskoj se može raditi uz srednju školu, ovisi o tome ima li djevojka dobru suradnju sa školom, je li dobra učenica i funkcionira li ispričnica koju ja napišem. Ona onda mora opravdati svoje izostanke, zato onda tim djevojkama ponekad nije jednostavno, one se moraju suočiti s puno napora s obzirom na svoje kolegice, a isto tako i s dosta ljubomore. Kad neka djevojka osvane na nekoj modnoj stranici ili nosi velike revije u Hrvatskoj, onda si već prijateljice misle: “Zašto baš ona?!” i “Što je to na njoj tako dobro?” Onda si može navući neprijateljstvo od profesora, jer možda oni imaju kćeri za koje oni misle da mogu biti modeli, zato te djevojke koje uspiju malo prije i sazriju, jer shvate da nije prednost imati jako puno prijatelja, nego imati nekoliko koji će se veseliti tvojim uspjesima.

Koja je vaša poruka djevojkama koje ulaze u svijet modelinga?

- Moja je poruka da djevojke budu svoje, da ne slušaju ljubomorne dečke, jer oni znaju biti veliki problem. Osim toga, da se ne stide svoga tijela i svoga izgleda, da budu svjesne kako izledaju. Modeling je posao koji traži fizički izgled, normalno da će pamet i inteligencija te dobra energija pomoći, ali prije svega mora dobro izgledati. Neka slušaju prave agente i da ne idu od agencije do agencije, jer to samo znači da su nesigurne, jer mi agenti ne idemo na castinge, nego idu one. One moraju osvojiti dizajnera, a ne mi.

Mario KOKAJ

Hrvatska

DOSTA DOBRO KOTIRA NA INOZEMNOM TRŽIŠTU

Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike