Dome slatki dome
POSLOVNE STRATEGIJE

Do 2020. svi Boschovi uređaji će se moći spajati na internet
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Ako se perilice i sušilice rublja automatski uključuju kada električna energija iz solarnih ploča kuće postane dostupna, energetski troškovi mogu se smanjiti.

Ako se uređaji još k tome mogu redovito pregledati s udaljene lokacije i prema potrebi servisirati, rezultat je znatno manji trošak popravka. “Usluge poput dijagnostike i održavanja na daljinu funkcioniraju samo kada su proizvodi povezani preko interneta stvari (IoT)”, izjavio je dr. Elmar Pritsch, Boschev glavni direktor za informacijske tehnologije. Taj je 48-godišnjak odgovoran za globalnu IT infrastrukturu tvrtke te za 7500 zaposlenika. Posljednjih mjeseci Bosch je, kao dobavljač tehnologije i usluga, razvio i objavio svoj novi koncept IT@Bosch. Taj novi pristup uključuje veću povezanost Boscheva odjela korporativnog IT-a s poslovnim odjelima. “Informacijske tehnologije razvijaju se iz troškovnog čimbenika u osnovnu djelatnost. One će imati velik utjecaj na budući rast Boscha jer će biti dio proizvoda i njihovih pratećih usluga”, rekao je Pritsch. Bosch je zadao sebi cilj da do 2020. svaki novi elektronički proizvod ima mogućnost spajanja na internet te da razvija prateće usluge.

Do sada je glavni cilj odjela korporativnog IT-a bio proširiti globalnu IT infrastrukturu poduzeća, pružiti podršku korisnicima i osigurati hardver kao što su računala i monitori. Ubuduće će taj odjel nuditi sve što nude slični pružatelji Stranica 2 od 3 usluga na tržištu: od savjetovanja i razvijanja i primjene softvera do implementacije platformi, portala i operativnih sustava te pružanja podrške za njih. Djelatnosti savjetovanja uključivat će više podrške za sve Boscheve odjele radi razvijanja digitalnih poslovnih modela.

„Snažna integracija između odjela korporativnog IT-a i zasebnih odjela pomoći će nam u bržem razvijanju poslovnih modela koji se temelje na podacima i njihovom stavljanju na tržište”, tvrdi Pritsch. ”Da bismo to postigli, moramo tješnje, učinkovitije i transparentnije surađivati unutar tvrtke.”

U tu će svrhu u budućnosti svaki Boschev poslovni odjel odgovornost za svoje digitalne djelatnosti povjeriti glavnom direktoru za digitalno poslovanje (BCDO – business chief digital officer). BCDO-ovi će surađivati s drugim BCDO-ovima u Boschevu odjelu korporativnog IT-a radi pokretanja inovacijskih projekata. Globalno umreženi tim tada će biti odgovoran za provođenje projekta.

Jedan od kamena temeljaca poslovnih modela koji se temelje na podacima i aplikacija iz više područja jest Boschev vlastiti IoT oblak. On sadržava tehničku infrastrukturu, uključujući računalni centar u vlasništvu tvrtke, kao i ponude platformi i softvera za povezanu mobilnost, industriju i zgrade. Trenutačno je na oblaku tvrtke pokrenuto oko 70 Boschevih aplikacija. Boschevi IT partneri i kupci u budućnosti će se također moći služiti oblakom. To je još jedan korak prema otvorenom IoT ekosustavu u kojem djeluje mnogo različitih sudionika.

“Vjerujemo da je suradnja s partnerima ključna za uspjeh u internetu stvari”, rekao je Pritsch. Bosch sada radi na temama o povezivosti u više od 60 partnerstva i strateških udruživanja.

Bosch nudi iznimno privlačno radno okruženje za stručnjake u području IT-a i softvera, u kojemu inovativni formati kao što su programerski maratoni i središta inovacija potiču kreativnost i osiguravaju fleksibilne načine rada. Jedan od primjera je Chicago Connectory, koji se u tom američkom gradu otvorio u svibnju 2017. Bosch to radno okruženje vodi u suradnji s 1871, konzorcijem od oko 500 tehnoloških razvojnih tvrtki. Boscheva grupa trenutačno zapošljava više od 20.000 programskih inženjera, a taj se broj ubrzano povećava.M.Režić

Usluge poput dijagnostike i održavanja na daljinu funkcioniraju samo kada su proizvodi povezani preko interneta stvari (IoT)

Možda ste propustili...

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

MODERNA KUPAONICA

Igra elementima

VRT - PRIPREME ZA NOVE RADOVE

Biljke pamte nepažnju i nestručnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

2

VRT - PRIPREME ZA NOVE RADOVE

Biljke pamte nepažnju i nestručnost

3

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma