Dome slatki dome
MAČKE

Kako olakšati stres pri vožnji automobilom
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Dobro je poznato da mačke ne vole putovanja jer ne vole mijenjati životni prostor, a sklone su i mučninama, pa mučno postaje i vlasnicima kada moraju slušati glasne mačje žalopojke, piše njemačka agencija za dobrobit životinja nudeći savjete kako vožnju automobilom ipak učiniti podnošljivom.

Za početak, mačku nije lako nagovoriti da uđe u prijenosnu torbu ili kavez, a kada to vlasniku konačno uspije, mačka će se toliko glasno žaliti da će lako moguće vlasnika i rasplakati.

Zato agencija Deutsche Tierschutverbund savjetuje da se mačke, dok su još malene, počnu navikavati na ulazak u prijenosnu torbu. Kada mačić prvi put uđe u torbu ili kavez, ako se osjeća smireno, valja nakratko zatvoriti vrata, a kada mačić iziđe, svakako je potrebno nagraditi ga grickalicom.

Taj proces treba ponavljati postupno povećavajući duljinu boravka iza zatvorenih vrata kaveza/torbe. Po svakom izlasku mačića obvezno nagradite, savjetuje agencija.

Mačke imaju odličan njuh i upravo to može pomoći pri vožnji automobilom. Da bi vlasnik smirio mačku, trebao bi njezinu dekicu položenu na dno kaveza/torbe namirisati posebnim sprejem za smirenje. To sredstvo sadrži umjetne feromone koji pomažu mački da se opusti.

Facijalni feromoni koje mačka prirodno proizvodi luče se žlijezdama u njezinoj glavi i služe za obilježavanje poznatog teritorija što čini trljanjem glave o stvari.H

Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike