Sport
EP U PADOBRANSTVU

Osječanke na EURU proslavile
30 godina u padobranstvu
Objavljeno 12. rujna, 2017.
Helena i Jadranka tijekom godina postale su zaštitni znak Aero kluba Osijek

Kroz padobransku sekciju Aero kluba Osijek proteklih 30-ak godina prošlo je niz natjecatelja, učenika, ljubitelja nebeskih visina i adrenalninskih frikova, ali Helena Janson i Jadranka Zaradić su konstante. Bez stanke i većih pauza taj dvojac već punih 30 godina zaštitni je znak Aero kluba Osijek i stalni član hrvatske reprezentacije.

Helena i Jadranka bile su i dio naše reprezentacije koja je nastupala u Podgorici na seniorskom i juniorskom Europskom padobranskom prvenstvu u klasičnim disciplinama - skoku na cilj i figurativnim skokovima. Nisu osvojile medalje, ali to nitko nije niti očekivao, no bile su vrlo dobre.

- Kao jedino veće natjecanje na kojemu smo nastupile ove godine, u Podgorici smo, eto, obilježile i 30 godina u padobranstvu. Mnogo je to godina, ali brzo je prošlo jer se u tih 30 godina dogodilo mnogo lijepih stvari - komentirala je Helena Janson.

Solidni rezultati

Hrvatska muška vrsta u Crnoj Gori nije se predstavila u svom najjačem sastavu, naši najbolji padobranci uglavnom su zbog poslovnih ili privatnih obveza otkazali nastup pa su boje muške reprezentacije branili trojica veterana i trojica juniora. Goran Ratkajec (AK Cumulus), Igor Kecerin (Cumulus), Željko Žrvnar (Cumulus), Zlatko Ugrin (Sinj), Andrija Kovačević (Sinj) i Karlo Kovač (PK Croatia), po vrlo zahtjevnom vremenu s dosta vjetra uspjeli su odraditi osam skokova na cilj i na kraju su u momčadskom poretku bili posljednji, 15. Pojedinačno od Hrvata je najbolji bio Igor Kecerin (AK Cumulus), s “minus 19 centimetara”, bio je 50. od 102 natjecatelja. Helena i Jadranka odradile su sedam skokova i s obzirom na to u kakvim uvjetima rade i treniraju, bile su vrlo dobre. Od 44 padobranke Helena se plasirala na deseto mjesto s minusom od 18 cm, a Jadranka Zaradić je bila 33. s minus 44 cm u skoku na cilj.

Treninzi na natjecanjima

- Nemamo ove godine previše skokova, a Europsko prvenstvo nam je bilo prvo jače natjecanje u 2017. Aero klub Osijek nije imao novca da nas pošalje ni na jedan od svjetskih kupova pa smo nešto malo skokova imale na treninzima u Osijeku, a sudjelovale smo i na nekoliko domaćih natjecanja koja su nam zapravo poslužila kao treninzi - kazala je Helena koja je nastavila kontinuitet dobrih plasmana na EP-u. Naime, na eurosmotri ima 12. mjesto, potom je 2013. bila osma, a ove godine deseta.

- Deseto mjesto nije plod nekih brojnih skokova na treninzima ili dobro odrađenih priprema, nego stvar iskustva. Na velikim natjecanjima znam se koncentrirati i dobro procijeniti vremenske prilike pa uvijek završi dosta dobro - dodaje Helena Janson koja je prvi dan EURA odradila lošije, ali je onda u iduća tri skoka popravila plasman i završila u TOP 10. Za razliku od nje Jadranka Zaradić je prvi dan natjecanja u Podgorici briljirala, potom je popustila u nastavku nadmetanja i završila kao 33. No, koliko se pripremaju i treniraju, Osječanke su bile sasvim solidne.

Inače, hrvatski reprezentativci u Podgorici su odradili i po jedan skok figura, ali tu disciplinu uopće ne treniraju pa su rezultati bili više nego vrlo skromni.

Ivana LIOVIĆ
DOMAĆINIMA MEDALJE U OSIJEKU

Nakon eurosmotre u Podgorici, padobranci iz Hrvatske, Srbije i BiH okupili su se u Osijeku gdje je održano Otvoreno prvenstvo Grada Osijeka u skokovima na cilj. Natjecanje se odvijalo u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, a sudjelovalo je 11 ekipa s po tri člana. U ekipnom dijelu programa najbolja je bila ekipa PK Delta – Sombor, drugo mjesto osvojio je Osijek I (Siniša Živko, Jadranka Zaradić i Helena Janson), dok su Tandem masteri bili treći. Pojedinačno je kod padobranki najpreciznija bila Ina Gittel (Delta – Sombor) s 25 negativnih cm iz osam skokova, pretekavši u polufinalnom skoku vodeću nakon šest serija Helenu Janson, koja je na kraju bila druga. Bronca je pripala Jadranki Zaradić. Kod padobranaca prvo mjesto osvojio je Hrvoje Sladetić, ispred Igora Žmirića i Aleksandra Cvetkovića.

Možda ste propustili...