Novosti
PRVIH 100 DANA NA VLASTI

HNS u Vladi radi stabilnosti države
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Osnovni razlog ulaska HNS-a u Vladu s HDZ-om bio je stabilnost države, istaknuo je u utorak v.d. predsjednika HNS-a, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar na druženju s novinarima u povodu "100 dana HNS-a u Vladi". Rekao je da će zajednički s HDZ-om donijeti odluku o budućnosti poreza na nekretnine.

"HNS je u Vladu donio stabilnost, i to je bio osnovni i glavni razlog zašto smo ušli u Vladu - stabilnost, i to prije svega gospodarska stabilnost", istaknuo je Štromar. Mnogo je učinjeno, a čeka nas još mnogo posla, ističe. Da HNS nije ušao u Vladu, navodi, dogodili bi se prijevremeni izbori, postojala bi tehnička vlada, a pitanje je bi li nakon tih izbora bila formirana većina i bi li uopće postojala Vlada. Siguran je da u tom slučaj godinu i više dana ne bi moglo ništa funkcionirati. Nije želio dati ocjenu suradnje s HDZ-om kazavši da o zadovoljstvu suradnjom razgovaraju unutar četiri zida. Ističe da zahvaljujući ulasku HNS-a u vlast "Agrokor" nije napravio veliku štetu gospodarstvu i uvjeren je da će se ta tema riješiti na najbolji mogući način. Da nije bilo ulaska HNS-a u Vladu ne bi bilo stabilnosti, ne bi vjerovnici "Agrokoru" odobrili kredit, ne bi se isplatili dugovi i došlo bi do stečaja mnogih tvrtki, ocijenio je. Uvjeren je da bi se bez ulaska HNS-a u vlast dogodio i kolaps na granici u vrijeme turističke sezone, jer u tom slučaju tehnička vlada ne bi s EK-om i Slovenijom mogla ispregovarati režim ulaska u Hrvatsku. Također, ističe da se ne bi kontinuirano mogla povlačiti sredstva iz EU-a, a posebno podvlači da se ne bi krenulo s reformom obrazovanja. "Da nismo ušli u Vladu opet bi se čekalo još jedna, pa još jedna godina", kaže.H

Za “ZDS” nema mjesta u Hrvatskoj

Štromar ponavlja i da HNS želi ideološke teme staviti na marginu kako se više ne bi događala prepucavanja iz lijevih ili desnih rovova. U pogledu pozdrava "za dom spremni" kaže da HNS ima puno povjerenje u premijera Andreja Plenkovića "koji stoji iza toga da ovom pozdravu nema mjesta u javnosti u Hrvatskoj". "I mi stojimo iza toga. I očekujemo i želimo da se taj problem riješi zakonski i da više nama takvih rasprava u našem društvu", kaže Štromar.