Svijet
ISTOK ILI ZAPAD?

Rusija je sve više razočarana stavom Srbije
Objavljeno 13. rujna, 2017.

Politika Rusije prema zapadnom Balkanu nije odvojena od ruskih napora da spriječi Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju da se okrenu prema Zapadu, kaže William Courtney, viši suradnik istraživačkog centra REND i bivši američki veleposlanik u Kazahstanu.

Courtney prvo ističe da se taktika Moskve prema Balkanu znatno razlikuje od postupaka poduzetih u Ukrajini i Gruziji, ali samo zato što je Europska unija puno privrženija ideji europske integracije cijelog zapadnog Balkana nego što je zainteresirana za integraciju postsovjetskih država. “Raspad bivše Jugoslavije bio je veliko razočaranje Rusiji. U međuvremenu su Slovenija i Hrvatska postale članice EU-a, a zajedno s Crnom Gorom i članice NATO-a. Srbija je također izrazila želju za ulazak u europski blok. Mislim da je Rusija razočarana tom željom Srbije. Moskva vodi back-up igru, jer je teritorijalno daleko od Srbije da bi mogla intervenirati vojno. Europa bi se žestoko suprotstavila tome, mnogo teže nego što se tiče Gruzije ili Ukrajine. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori bio je još jedan besmislen pokušaj da se spriječi nešto neizbježno. Važna posljedica ruskih akcija na zapadnom Balkanu, čak i u Ukrajini i Gruziji, jača stav Europljana prema ruskoj politici. Nakon invazije Ukrajine Moskva je pokušala odvojiti Europu od SAD-a, misleći da bi njezine akcije uplašile europske zemlje. Međutim, dogodilo se suprotno”, kaže Courtney u intervjuu za Glas Amerike.

Politiku ruskog predsednika Vladimira Putina uspoređuje s neuspješnim potezima sovjetskih lidera prije pada SSSR-a. “Na kraju 1979. godine, Sovjetski Savez napao je Afganistan, malo nakon toga pritiskao je europske članice NATO-a da odbiju raspoređivanje američkih nuklearnih raketa na njihovim teritorijima. Međutim, ubrzo je stigao kraj Sovjetskog Saveza, jer ni reformisa Mihail Gorbačov nije mogao spasiti zemlju od ekonomskog kraha”, smatra Courtney.

Trenutna situacija u Rusiji nije tako akutna, smatra, ali podsjeća da je Moskva angažirana na puno strana - od Ukrajine i Sirije do upletanja u politike u zapadnim zemljama - dok rusko gospodarstvo stagnira. “Najinovativniji i najdinamičniji dio ruske ekonomije je privatni sektor. Međutim, prema vladinoj agenciji za borbu protiv monopola, ruski državni gospodarski sektor u 2005. godini držao je samo 35 posto, a deset godina poslije, 2015., taj postotak popeo se na 70 posto ukupnog gospodarstva. Teško je vratiti ekonomsku dinamiku kada je toliko gospodarstva u rukama države”, zaključuje.

Eduard SOUDIL
nova ruska strategija za Balkan do kraja ove godine

“Rusija za sada nema jedinstvenu strategiju za Balkan, ali će je imati do kraja godine i uskoro ćemo vidjeti kako ona izgleda”, kaže za Radio Slobodna Europa koordinator Centra za europsku sigurnost u Institutu za međunarodne odnose Mark Galeotti. “Predugo Europa i NATO zanemaruju Balkan. Mislim da imamo naznake da Rusija gleda na to kao na novu borbu za proširenje svoje vlasti i utjecaja. Ispada da je moćni tajnik Vijeća sigurnosti u Moskvi Nikolaj Patrushev u biti zadužen za Balkan. Zanimljivo je da je, nakon pokušaja puča u Crnoj Gori, Patrushev bio onaj koji je brzo letio u Srbiju u pokušaju da smiri situaciju i izvuče ruske agente”, kaže Galeotti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana