Novosti
POPLAVE U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Izvanredno stanje u Ninu, propala berba soli
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Vezani članci

VELIKI OBLAK CUMULONIMBUS DONIO PROBLEME ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Poplavljene ceste, kuće i podrumi, prekinuta nastava

Na poplavljeno područje Nina u Zadarskoj županiji u utorak ujutro upućen je jedan amfibijski transporter i 12 pripadnika Zapovjedništva za potporu OS RH, kao pomoć u obrani od poplava, izvijestili su iz Ministarstva obrane. U poplavljeni Nin je oko 9 sati stigla struja, ali voda još nije za piće, a gradonačelnik je proglasio izvanredno stanje. Solana u Ninu je pod vodom i procjenjuje se da je ova berba soli uništena.

Zbog obilne kiše koja je izazvala poplave na području Zadra i Zadarske županije na terenu je u utorak bilo angažirano ukupno 108 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH s motornim vozilima i inženjerijskim strojevima s 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti, temeljem usmenog naloga potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića. U pripravnosti u matičnim postrojbama nalazi se 615 pripadnika HKoV-a OS RH, koji bi, prema potrebi, mogli pomoći u obrani od poplava, navode iz MORH-a.

U pomoć Zadranima u noći na utorak je, po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, iz Karlovca otišao interventni vod s 14 vatrogasaca iz Karlovca, dva iz Ogulina te po jedan iz Duge Rese i Barilovića, sa šest vozila i trideset crpki za vodu, kako bi se što brže otklonile posljedice poplave. Vatrogasni zapovjednik VZKŽ-a Goran Franković kaže da vatrogasce s područja Karlovačke županije, koji u intervencijama od štetnog djelovanja voda imaju puno iskustva, vodi zapovjednik smjene u JVP-u Karlovac Marijo Luketić, koji za sada organizira sve za što brže odstranjivanje vode iz objekata i prometnica, a kasnije će se Zadranima staviti na raspolaganje i tridesetak isušivača koje imaju vatrogasaci, te će se prema potrebi prikupiti još isušivača, koje zbog učestalih poplava u Karlovačkoj županiji imaju organizacije Crvenog križa i drugi. Kako je Hini rekao Franković, zanimljivost u ovoj intervenciji jest da je grupa karlovačkih vatrogasaca od ranije na području Šibenika, u intervencijama gašenju požara na otvorenom, te sada isti ljudi pomažu u obrani Zadra, ali ne od vatre već od vode. Oni, kaže, imaju iskustva s karlovačkim poplavama i s terena u Zadru poslali su korisne sugestije kakve crpke će biti najkorisnije na kojoj lokaciji, odnosno gdje će se moći koristiti strujne, a gdje će trebati benzinske crpke.

U Zadru su u noći između ponedjeljka i utorka timovi vatrogasnih postrojbi i vojske sanirali 127 poplavljenih objekata, a nakon saniranja javnih ustanova, crpke su počele ispumpavati vodu i iz drugih poplavljenih objekata i domaćinstava, izvijestili su iz stožera zadarske Civilne zaštite. Zbog podignute razine podzemnih voda na pojedinim lokacijama crpljenje je bilo otežano. Vodovod Zadar potvrdio je, na temelju monitoringa koje provode laboratorij Vodovoda i Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije, da je voda u cijelom vodoopskrbnom sustavu Vodovoda zdravstveno ispravna. Počelo se i s prikupljanjem prijava o nastalim štetama izazvanim nevremenom na području Grada Zadra.

Na otocima Ugljanu, Pašmanu i Dugom otoku također se zbrajaju štete od nevremena u ponedjeljak. Vatrogasci DVD-a Preko, Pašman i Sali intervenirali su više od 90 puta, a najviše štete voda je, prema riječima Božidara Ivanova iz DVD-a Preko, napravila u OŠ Valentina Klarina u Preku, policijskoj postaji, ugostiteljskim objektima te u obiteljskim kućama u Preku, Poljani i Sutomišćici. Najviše štete na infrastrukturi i na javnim površinama na otoku Ugljanu pretrpio je Mali Lukoran, na Pašmanu područje Ždrelca, a na Dugom otoku Sali i Zaglav. H/D.Pav.

POMOĆ HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Zadranima koji se bore s posljedicama nevremena Hrvatski Crveni križ šalje 50 isušivača prostora koji će pomoći u saniranju posljedica poplava i bržoj normalizaciji situacije. “Isušivači će se koristiti u objektima koji su iznimno važni za funkcioniranje lokalne zajednice poput bolnice, škola, vrtića, ambulanti...” priopćeno je iz Crvenog križa čiji će djelatnici i volonteri korisnicima podijeliti i priručnike jer korištenje isušivača zahtijeva poznavanje tehničkih karakteristika uređaja, kao i sigurnosne procedure. Zadarski Crveni križ dijelio je, pak, tople obroke osobama koje sudjeluju u saniranju posljedica od nevremena, a sve u cilju što bržeg oporavka pogođenog područja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike