Novosti
ODLUKA EUROPSKOG PARLAMENTA

Besplatni Wi-Fi na javnim mjestima
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Europski parlament u utorak je usvojio izvješće o inicijativi WiFi4EU koja će omogućiti da se na javnim mjestima diljem Europske unije postave tisuće besplatnih bežičnih pristupnih točaka internetu.

Cilj inicijative je financiranje besplatnih Wi-Fi točaka na javnim mjestima poput parkova, knjižnica, muzeja ili javnih ustanova kako bi se poboljšao pristup internetu svih europskih građana. Prijedlog inicijative je da se do 2020. u središtu javnog života svakog sela i grada u Europi osigura besplatan pristup bežičnom internetu.

Trenutačni proračun namijenjen za inicijativu WiFi4EU iznosi do 120 milijuna eura do 2020. godine, a ona će pridonijeti internetskoj povezanosti između šest i osam tisuća gradova i općina. Izvjestitelj za ovo izvješće, portugalski zastupnik Carlos Zorrinho (S&D), u raspravi u parlamentu u Strasbourgu istaknuo je da je inicijativa "golemi potencijal s kojim će se građanima pružati inovacijske usluge s važnim sadržajima", no da ju treba popratiti i jačanje digitalnih vještina građana.

Hrvatska zastupnica Ruža Tomašić (ECR) u raspravi je istaknula da je ovaj prijedlog od iznimnog značaja za ruralne krajeve i otoke, područja koja značajno gube mlado stanovništvo. Tomašić smatra kako bolja internetska povezanost može pomoći u borbi protiv iseljavanja, kao i digitalno opismenjivanje, no da su potrebna i kapitalna ulaganja u internetsku infrastrukturu.

Zastupnik Davor Škrlec (Zeleni) u parlamentu je istaknuo da je WiFi4EU dobar potez da se pokaže na koji se način Europska unija približava lokalnoj razini i svojim građanima. Naglasio je da je rezultat referenduma o Brexitu pokazao da su se upravo zabačena područja sa slabom povezanošću pokazala najvećim protivnikom ostanka unutar EU-a. "Ovo je i jako dobra poruka za države članice kako se ulaganja omogućuju da građani participiraju u lokalnoj vlasti", zaključio je Škrlec. Povjerenica Europske komisije za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel otkrila je da će se prvih tisuću kupona za razvoj ove inicijative dodijeliti već ove godine. Financijska sredstva EU-a za bežične internetske veze na javnim mjestima trebala bi biti raspoređena na „geografski uravnotežen način".H