Novosti
PREDSJEDNICA RH O USKRAĆIVANJU POTPORE SUSJEDA HRVATSKOJ:

Blokada nije politička ucjena, Mađarska štiti svoje poslovne interese
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Odluka Mađarske o blokadi hrvatskog ulaska u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj nije politički motivirana niti je povezana sa sličnom slovenskom odlukom, rekla je u utorak novinarima u Budimpešti hrvatska predsjednica, naglašavajući kako je dobila uvjeravanja mađarske strane da se ne radi o ucjeni, nego o zaštiti nacionalnih interesa. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u jednodnevnom posjetu Mađarskoj uoči kojeg je iz Budimpešte došla vijest o mađarskom uskraćivanju potpore ulasku Hrvatske u OECD. Na dnevnom redu njezina posjeta mađarskoj prijestolnici inicijalno su trebala biti neka druga pitanja poput manjina i koridora, ali je u međuvremenu došla vijest o mađarskoj blokadi zbog MOL-a i zbog postupanja Hrvatske prema predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju.

“Ono što je sasvim jasno nakon ovih razgovora jest da ova odluka nije motivirana političkim razlozima i uvjeravanja koje sam dobila je da Mađarska apsolutno dalje želi razvijati s Hrvatskom prijateljstvo na svim razinama, kako u političkom smislu tako i u smislu investicija, gospodarstva i slično”, rekla je hrvatska predsjednica nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom. Dodala je kako je u razgovorima dobila objašnjenje da se radi o zaštiti mađarskih poslovnih interesa i njihovih investicija u Hrvatskoj, jer OECD nije politička nego ekonomska organizacija koja okuplja gospodarski najrazvijenije zemlje svijeta, a Hrvatska ima problem općenitog funkcioniranja investicijske i poslovne klime.

Upravo zbog tih problema, saznaje se iz izvora bliskih predsjednici, Mađarska nema namjeru povući blokadu. Na pitanje pod kojim bi uvjetima Budimpešta to učinila, predsjednica je kazala kako "o tome ne može spekulirati".

Predsjednica je naglasila da je Mađarska nezadovoljna kako se prethodnih godina postupalo u slučaju Ine i MOL-a, a da je ona pak mađarskoj strani prenijela svoje nezadovoljstvo odlukom o blokadi, ali i činjenicom da bi se na bilo koji način Hrvatsku željelo prisiliti na neko rješenje putem blokade, što su mađarski sugovornici odbacili. Grabar-Kitarović prenijela je i poruke oko otkupa dionica Ine. Naglasila je kako se zalaže da Ina ostane hrvatska stožerna stabilna vertikalno integrirana energetska tvrtka, da očuva svoje pogone u Rijeci i Sisku, a da u procesu kupovine Ine vodstvo MOL-a zadrži stabilnost i omogući uvjete za daljnji razvoj. H

MAĐARSKE PRIMJEDBE

Izvori upućeni u razgovore pojasnili su da Mađari imaju nekoliko primjedbi zbog kojih su donijeli svoju odluku. Prije svega, Hrvatska nije prihvatila pravne odluke koje su dosad došle u vezi Ine i MOL-a, Vlada RH je na mađarsku tužbu arbitražnom sudu oko Ine i MOL-a odgovorila protutužbom u Ženevi, ali taj proces izgubila je krajem prošle godine te odmah najavila da se snažno protivi takvoj odluci. Mađari sada čekaju arbitražnu odluku oko svoje tužbe, očekuju da će ju dobiti. Što se tiče Hernadija, mađarska strana naglasila je da Hrvatska nije ispoštovala odluku svog Ustavnog suda koji je slučaj protiv Sanadera pa tako i Hernadija vratio na ponovno suđenje. Nije poštivala ni odluku mađarskog suda koji je Hernadija oslobodio optužbi.

Možda ste propustili...

“KLIK VRIJEDAN SIGURNOSTI” I “RUŽIČASTI LISTOPAD”

Nagrade za društveno vrijedne projekte

Najčitanije iz rubrike