Novosti
ESKALACIJA SUKOBA U STRANCI

Bernardić nema snage “zakrpati” podjele u SDP-u
Objavljeno 13. rujna, 2017.

Iako im se rejting prema posljednjem istraživanju političkih preferencija malo popravio, čime je zaustavljen trend višemjesečnog pada popularnosti, u SDP-u su ponovno našli način da uzdrmaju sliku stranke u očima javnosti.

Čestitka njihova predsjednika Davora Bernardića Velimiru Bujancu, voditelju SDP-u izrazito nesklone televizijske emisije Bujica, u povodu njegova vjenčanja, koju je sam Bujanec vješto podijelio s medijima, izazvala je negativne reakcije SDP-ovaca na društvenim mrežama, pa i u pojedinim medijima, a posprdno se o tome oglasio i Forum mladih. Svemu nikako nije pomoglo ni što cijela situacija nije odmah razjašnjena, pa su u prvi mah mnogi pomislili da je Bernardić ničim izazvan nazvao Bujanca ili mu poslao SMS, da bi se tek nakon nekoliko dana djelomice razjasnilo kako je zapravo Bujanec pozvao Bernardića u emisiju, što je predsjednik SDP-a odbio i potom mu kurtoazno čestitao.

Zamjenik predsjednika Foruma seniora SDP-a Davorko Vidović smatra kako je riječ o jako loše odrađenom poslu stranačkih komunikacijskih stručnjaka. I sam se, kaže, najprije šokirao pričom o čestitki, da bi, kada je ona pojašnjena, shvatio sam kako je riječ o situaciji koja ne zaslužuje biti politički krimen.

- Mislim da je riječ o nepotrebnoj gesti, to je u najmanju ruku bio Bernardićev neoprez jer bi trebao shvatiti da rijetko može istupati kao privatna osoba, s obzirom na to da to može biti zloupotrijebljeno od “ovakvih tipova kao što je Bujanec.” Potom, loše je odreagirala i stranačka PR služba. I treće, ta situacija pokazala je koliko su duboke podjele koje je u SDP-u ostavio Milanović i da ih Bernardić nema snagu “zakrpati” - zaključuje Vidović.

Aleksandra Kolarić nas je pak uputila na svoj status na Facebooku, koji je također započela tvrdnjom kako je Bernardić pogriješio s čestitkom Bujancu. “Koliko mi je poznato, Bujanec ga je zvao da gostuje u emisiji, Davor ga je odbio i pri tome mu čestitao svadbu. Ne znam je li bilo tako, ali takvo tumačenje kola u stranci. Međutim, reakcije na čestitku su daleko pretjerane i prenapuhane. Čestitka je naštetila, reakcija iz SDP-a danas je bila loša, ali ovo što se večeras događa je linč - napisala je između ostaloga Kolarić aludirajući na sjednicu stranačkog predsjedništva zakazanu za utorak navečer.

Na zatvorenoj grupi “Naš SDP” na Facebooku brzo su došli do teze da je čestitka Bujancu razlog ne samo za ostavku nego i za izbacivanje iz stranke.

Svi ovi događaji svjedoče loše narušenim odnosima u samom vrhu SDP-a te su neki očito jedva dočekali bilo kakav povod za novi napad na šefa stranke. Brojni istaknuti članovi, baš kao i politički analitičari, smatraju da je Bernardić imao previše propusta i da ne uspijeva na pravi nači voditi SDP. Iz svega proizlazi kako je želja pojedinaca da se Bernardića po svaku cijenu makne s te pozicije nekima važnija i od rejtinga stranke.

Igor BOŠNJAK

Krešimir Macan

komunikacijski stručnjak

VEĆI JE PROBLEM ŠTO SE NE ZNA TKO VODI SDP

Da se cijela priča o čestitki Bujancu može ljudski protumačiti smatra i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan. “Ako ste gostovali kod Bujanca, bili s njim ili družili se, to ćete napraviti, jer se radi o važnoj stvari i najnormalnije je da se čestita. Uostalom, to nije napravljeno javno, nego je to van pustio sam Bujanec i tako malo zasolio, ali ja tu ne vidim nikakav problem”, rekao je Macan, dodajući kako je veći problem što se ne zna tko vodi SDP, jer “Bernardić jednostavno nema povjerenje stranke.” Kad su u pitanju budući potezi stranke, Macan ističe kako se mora provjeriti “ima li Vlada sve ruke ili ne.” “Tu je isto prilika, ako bi SDP želio izazvati prijevremene izbore, ali teško to sad mogu napraviti, jer se bave sobom i nemaju vremena za nešto drugo. Nemaju snage da povuku promjene. Ako u Saboru prođe državni proračun, onda smo stabilni i onda mora biti početak promjene na čelu SDP-a”, rekao je Macan za N1.

Davorko Vidović

Forum seniora SDP-a

OVO GOVORI DOKLE SMO DOŠLI

“Vrlo je loše odreagirano, zna se kako se krizno komunicira. Istoga trena kada se to pojavilo trebalo je pojasniti o čemu se radi i time spriječiti nesporazume ove vrste. Također, Bujanec je prije afere s kokainom ugošćavao i mnoge SDP-ovce, mislim da sam i ja prije 7-8 godina bio kod njega u emisiji. Polazilo se od toga da se medijski prostor treba koristiti, no poslije je s obzirom na sadržaj Bujica bilo kakav kontakt s njim bio kontraproduktivan. Što se ovdje dogodilo? Taj poziv je očito bio provokacija, ali Bernardić je pristojan čovjek i kurtoazno mu je odgovorio da to ne dolazi u obzir te da mu želi svaku sreću u braku. Bernardića se može prozivati za bilo što, ali za ovo... To govori o patologiji, dokle smo mi zapravo došli. To su “milanovićevci” iskoristili, ohrabrili jedni druge i krenuli u “fight” da vrate Milanovića, koliko sam shvatio. Ili bar priželjkuju njegov povratak”, kaže Davorko Vidović.

Najčitanije iz rubrike