Novosti
PROMJENA SUSTAVA KONCESIJE

Neatraktivne ambulante
nitko neće htjeti, sela i otoci
mogli bi ostati bez liječnika
Objavljeno 13. rujna, 2017.

Nakon što je ministar zdravstva Milan Kujundžić prije desetak dana najavio promjenu sustava koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prema uzoru na modele koje imaju druge zapadnoeuropske zemlje, čini se kako su idejom najzadovoljniji u Udruzi koncesionara.

Kažu kako liječnici koncesionari danas imaju ugovor s HZZO-om i koncesijski ugovor s lokalnom samoupravom, koji im je dao samo obveze, ali nikakva prava. Kako tvrdi predsjednica Udruge koncesionara, Josipa Rodić, ti su liječnici kroz sustav zakupa i sustav koncesija državi dosad uplatili više od dvije milijarde kuna, ali se ne zna gdje je taj novac završio. Cijene usluga su im nekorektne i netržišne, a od obavljenih usluga 30 posto i više HZZO im ne plaća jer prekorače mjesečni limit.

– Koncesije su nazadan model jer znače korištenje nacionalnog dobra u gospodarske svrhe za stjecanje dobiti, pa zdravstvena zaštita nikad nije ni smjela biti uvrštena u tu kategoriju. Nepravedne su jer liječnici nemaju nikakve zarade i dobiti zbog prirode posla, a ekonomski i medicinski su neodržive, o čemu govore sve veći gubici u zdravstvu i pokazatelji kvalitete zdravstvene zaštitite u Hrvatskoj koji su u usporedbi s ostalim zemljama EU izrazito loši – ističe Rodić.

Reinvestiranje

S ovim razmišljanjem slaže se i Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora, koji dodaje kako koncesija omogućava liječniku da ima samostalan ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) i sam je odgovoran za vlastito financiranje. No postoji niz ograničenja, od definiranog radnog vremena koje je u zakupu HZZO-a do nemogućnosti zapošljavanja ili investiranja u vlastitu praksu. Koncesionar također plaća naknadu županiji za koncesiju, a taj novac od koncesijske naknade županije bi trebale reinvestirati u primarnu zdravstvenu zaštitu.

- Spomenimo da osim liječnika koncesionara postoje liječnici obiteljske medicine koji za plaću rade u domovima zdravlja. Problem s plaćom liječnika koji rade u domovima zdravlja je kolektivni ugovor u zdravstvu, prema kojem su liječnici po svojim kolektivnim pravima na istoj razini kao i svi drugi zaposlenici doma zdravlja, a naravno da bi liječnici mogli zaraditi puno više novca i taj se problem ne može riješiti bez posebnog kolektivnog ugovora za njih. Koncesionari potpisuju da su dužni obavljati posao vlastitim radom. Ako ste koncesionar, onda, karikiram, morate raditi 365 dana u godini, ne možete nikoga zaposliti i ne možete ni s kim drugim sklapati ugovor. Imate tvrtku s ograničenim načinom poslovanja - navodi Soldo.

Od sada bi imali ordinaciju koja bi funkcionirala kao svaka druga tvrtka i mogli bi podići kredit ili zaposliti nekoga kako bi radili i izvan radnog vremena koje je zakupljeno ugovorom s HZZO-om. Ravnatelj osječkog Doma zdravlja, dr. Miroslav Sikora kaže kako za sada nemaju dovoljno informacija za iznošenje stava, te čekaju nacrt budućeg zakona kako bi se vidjelo na koji je način sve zamišljeno.

Nepravedan sustav

- Kao doktor se slažem da je sadašnji sustav nepravedan jer domski liječnici rade isti posao kao i koncesionari, ali ne mogu zaraditi istu plaću. U ovom trenutku imamo 70 posto koncesionara i 30 posto domskih liječnika i to nam za sada omogućava da uspješno poslujemo. No, javlja se pitanje kako će primjerice biti riješen problem neatraktivnih ambulanti u selima. Sigurno nitko neće biti zainteresiran da ide u privatnike u takve ambulante. Bilo bi loše da se dozvoli da sve atraktivne ambulante odu u privatnike, a da primjerice nama ostanu samo neatraktivne ambulante. To bi nas financijski pokopalo. Stoga cijela ova najava nije jednostavna jer se uz nju mora mijenjati i način financiranja od strane HZZO-a, tako da je tu još puno otvorenih pitanja i vidjet ćemo kako ih se planira riješiti - komentirao je dr. Sikora.

Cjelovite informacije od ministra Kujundžića traže i iz Hrvatske liječničke komore. “Tražimo cjelovit sadržaj najavljenih promjena kako bismo donijeli stav o tom pitanju te se aktivno uključili u donošenje odgovarajućih rješenja. To je naše zakonsko pravo, ali i obveza”, obrazložio je svoj zahtjev dr. Trpimir Goluža, te dodao kako je ministar Kujundžić svoj model prezentirao u medijima, ali ga nije raspravio sa socijalnim partnerima i strukom. Promjene Zakona o zdravstvenoj skrbi, prema najavama ministra Kujundžića, trebale bi biti usvojene u Hrvatskom saboru za tri mjeseca.

Nefreteta Z. EBERHARD
ZAŠTO MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARE NITKO NE SPOMINJE?

Aktivistkinja koja se bavi socijalnim pravima i javnim zdravstvom Ana Vračar iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) uvjerena je da bi prelazak na sustav ordinacija u najavljenom obliku značio još izraženiju privatizaciju primarne zdravstvene zaštite, što pogoduje izuzetno maloj skupini zdravstvenih stručnjaka, dok s druge strane potencira probleme ostalih zdravstvenih radnika. “Medicinske sestre i tehničare ovdje nitko ne spominje, iako iz iskustva prvih reformi znamo da promjene u smjeru privatizacije primarne zdravstvene zaštite negativno utječu na njihove odnose s liječnicima, mogućnost organiziranja i druga radnička prava. Slično vrijedi i za mlade liječnice i liječnike koji će nakon završetka fakulteta teško moći licitirati za bilo koju ordinaciju, a ne samo one u većim centrima, kao što je dao naslutiti ministar”, upozorava Vračar.

Stjepan Topolnjak

predsjednik SSZSSH

“KADA DOBIJU AMBULANTE, MOGU IH PRODATI NAJBOLJEM PONUĐAČU”

Sumnjičavi prema dobrim namjerama koje leže iza ove najave posebno su u Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH). “U Hrvatskoj zdravstvena zaštita izgubila je status djelatnosti koja se obavlja kao javna služba, pa će doktori moći raditi koliko žele, zaraditi koliko žele, naslijediti ordinacije i prodavati ih onom tko ponudi najviše. U kojem to sustavu EU, gdje država (lokalna uprava, osnivači) gradi domove zdravlja, oprema ordinacije, a onda, da bi zadovoljila apetite doktora medicine koji su svakim danom sve veći, ukidanjem zakonske norme, kojom još bar na papiru drži kontrolu nad zdravstvenim sustavom, uvodi mogućnost da doktori primarne zdravstvene zaštite 'dobiju' ambulante u kojima rade u vlasništvo. Potom ih mogu i prodati najboljem ponuđaču”, pita ministra Kujundžića predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak.