Novosti
OD IDUĆE SEZONE

U Hrvatsku dolaze kineski policajci
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Od sljedeće turističke sezone hrvatskim policajcima u očuvanju reda i mira pridružit će se i kineski kolege, a sporazum o suradnji u utorak su u Zagrebu potpisali glavni ravnatelj policije Nikola Milina i kineski zamjenik ministra javne sigurnosti Li Wei. U prigodnoj riječi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako potpisivanje memoranduma označava iskorak u suradnju RH i NR Kine u pitanjima sigurnosti, a na temelju kojeg će se policajci iz NR Kine u sljedećoj turističkoj sezoni pridružiti hrvatskim policajcima.

Radi se o poznatom projektu "Sigurna turistička sezona" koji traje već 12 godina, 17 zemalja u njemu sudjeluje i posebno nam je zadovoljstvo da se upravo NR Kina, kao prva izvaneuropska zemlja, pridružila tom projektu, naglasio je Božinović.

"To svjedoči o našem prijateljstvu, ali i činjenici da broj kineskih turista u Hrvatskoj svake godine raste. Ove je godine, prema podatcima Turističke zajednice, 60 posto veći nego lani kada ih je bilo 100.000, idemo prema brojci od 200.000, a siguran sam da će njihov broj porasti. Kina i Hrvatska surađuju u brojnim pitanjima vezano i za inicijativu 16+1, ali i u segmentu sigurnosne suradnje s obzirom na to da su svi izazovi suvremenog svijeta zajednički Kini i Hrvatskoj", poručio je ministar Božinović.H

Suradnja u borbi protiv terorizma

"Razmijenili smo mišljenja u provedbi zakona i očuvanju sigurnosti i postigli smo široki konsenzus. Odlučili smo da ćemo s još većom snagom produbiti suradnju u borbi protiv terorizma. Također smo se složili oko toga da se trebamo udruženom snagom suprotstaviti organiziranom i prekograničnom kriminalu. Trebamo pružiti još bolju suradnju u zaštiti naših građana koji putuju, kao i ulagače. Vjerujemo da su naše konkretne mjere na korist i dobrobit obiju strana i unaprjeđivanje naših prijateljskih odnosa", poručio je posebni izaslanik predsjednika NR Kine Meng Jianzhu.

Najčitanije iz rubrike