Osijek
OPĆINA ČEPIN STAVILA PROJEKT NA ČEKANJE

Za biciklističku stazu kroz Livanu nema novca
Objavljeno 13. rujna, 2017.
Oporba ne želi kredit, pa se radovi na stazi kroz Livanu obustavljaju

U proljeće se činilo sve idealno, Grad Osijek je sklopio ugovor o gradnji biciklističke staze u Ulici sv. L. B. Mandića, a potom je Općina Čepin potpisala ugovor o gradnji biciklističko-pješačke staze kroz Livanu i dio Čepina. Trebalo je to biti veliko povezivanje Čepina i Osijeka biciklističkom stazom. Ugovori su potpisani, jedna strana odrađuje svoj dio posla (Grad Osijek), dok su radovi na biciklističkoj stazi kroz Livanu obustavljeni jer Općina Čepin nema novca. Za taj projekt vrijedan oko dva milijuna kuna čekaju se neka bolja vremena.

Početkom rujna na sjednici čepinskog Općinskog vijeća nije prošao prijedlog načelnika Dražena Tonkovca (HSS) i njegovih saveznika o podizanju kredita za biciklističku stazu. Vijećnici iz redova HDZ-a, Mosta, nezavisne liste dr. Dražena Arnolda i HSLS-a, koji u Vijeću imaju većinu, ne žele dati blagoslov ni za kakvo dodatno zaduživanje Općine.

Ništa od kredita

- Radovi su zaustavljeni jer Vijeće nije dalo suglasnost da podignemo kredit kojim bi završili stazu. Dogovorio sam kredit u Addiko banci na godinu dana u iznosu od dva milijuna kuna uz fiksnu kamatu od 2,3 posto. Držim da je to najpovoljnije što smo mogli dobiti, a tih dva milijuna kuna Općina bi ionako dobila povratno iz Urbane aglomeracije. No, oporbeni vijećnici nisu dignuli ruku za prijedlog, pa nemamo drugog izbora nego zaustaviti radove. Ne samo na biciklističkoj stazi nego i drugim projektima koje smo započeli - kaže načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac.

Oporba koja ima vlast u Vijeću, ali ne i izvršnu vlast, jasno je poručila kako neće blagosloviti ni jedan kredit ili trošenje za koje nema “crno na bijelo” potpisano da će se novac kroz neki eurofond vratiti u blagajnu Općine ili bar dokle nemaju jasan plan financiranja projekata i način vraćanja kredita. I ostali su pri svojim odlukama, pa željena i dugo očekivana biciklistička staza kroz Livanu ostaje na čekanju.

Rebalans proračuna

Načelnik Tonkovac proziva oporbu, oni pak krivnju svaljuju na njega i njegovu rastrošnost te obećanja u predizbornoj kampanji.

- Nitko normalan ne želi opstruirati radove, posebice ne na projektu od velike važnosti kakav je biciklistička staza kroz Livanu. Ugovor o gradnji biciklističke staze potpisan je netom prije lokalnih izbora iako se znalo da sredstva nisu osigurana i sad bi se dizao kredit. Nemamo uvid u jasan plan kako će se to financirati. Priče kako ćemo to dobiti povratno iz Urbane aglomeracije su mrtvo slovo na papiru, a mi jednostavno ne želimo u dodatna zaduživanja - kaže predsjednik Općinskog vijeća Josip Skočibušić, koji napominje kako je cijeli projekt “biciklistička staza” mogao biti i puno pametnije odrađen.

- Načelnik Tonkovac gradio je biciklističku stazu od središta Čepina (benzinske postaje) do zgrade Općine umjesto da je usmjerio sredstva za gradnju kroz Livanu jer je to puno kritičnija točka. No, razumijemo i taj potez, ali bilo je to izborno vrijeme...

Oporba ostaje pri svome i od Tonkovca traži samo jedno - rebalans proračuna.

- Mora se raditi rebalans proračuna Općine Čepin, jer se krenulo u investicije i gradnju bez novca. Treba napraviti reviziju i nadzor Ministarstva financija da se vidi kako i koliko se trošilo. Uostalom, taj rebalans je i osnova da se napravi kvalitetan proračun za 2018., a uzalud mi to stalno ponavljamo i tražimo kad načelnik Tonkovac ne daje uvid u financije i poslovanje. A za nove kredite i zaduživanja nećemo dizati ruke - poručio je Skočibušić, nezavisni kandidat i nositelj liste Mosta.

Ivana LIOVIĆ

Dražen Tonkovac

načelnik Općine Čepin

Za gradnju staze dogovorio sam povoljan kredit u Addiko banci na godinu dana u iznosu od dva milijuna kuna uz fiksnu kamatu od 2.3 posto. No, oporba to ne želi

Josip Skočibušić

predsjednik Općinskog vijeća

Ne želimo nikakvo dodatno zaduživanje, nego da se napravi rebalans proračuna i dodatnim uštedama namaknemo bar dio novca za stazu. Troškovi općinske uprave su golemi, pa neka se ide na štednju

Možda ste propustili...

RASPRODAJA DRŽAVNE IMOVINE

Stan u Adamovićevoj prodan za 187.875 kn

UPRAVNA ŠKOLA “DR. IVAN RIBAR”

40. obljetnica mature

Najčitanije iz rubrike
oglas