Osijek
13. RUJNA - SVJETSKI DAN SEPSE

Od sepse najviše obolijevaju osobe starije od 65 godina
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Prema posljednjim podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sepsa nije među deset vodećih uzroka smrtnosti ni obolijevanja u Hrvatskoj, no godišnje se zabilježi između 150 i 200 prijava oboljelih od sepse te do deset umrlih osoba. Na rang-listi bolničkog pobola osoba starije životne dobi (65 i više godina) u Hrvatskoj 2013. sepsa je bila na 12. mjestu.

Ipak, svake tri sekunde u svijetu jedna osoba umre od sepse, reakcije na infekciju, od koje u Hrvatskoj, ali i u svijetu, najviše obolijevaju osobe starije od 65 godina. U 80 posto slučajeva sepsa se pojavljuje zbog pada imuniteta u probavnom traktu gdje se pojavljuju bakterije, uzročnici sepse, koje tada ulaze u krv. Liječenje je sepse vrlo skupo za današnje prilike. Samo dnevna terapija iznosi gotovo deset tisuća kuna.

Upravo danas, 13. rujna obilježava se Svjetski dan sepse, a Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije unatrag nekoliko godina provodi kampanju “Zaustavimo sepsu” i javnozdravstvenu akciju “Pričajmo o sepsi” koje za cilj imaju podizanje razine svjesnosti o ozbiljnosti sepse među zdravstvenim djelatnicima i građanstvom.

No, Adriano Friganović iz Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije napominje kako je problem što još uvijek nemamo točne podatke koliko osoba godišnje u hrvatskim zdravstvenim ustanova umire zbog sepse jer se pod uzrokom smrti još uvijek ne bilježi sepsa kao uzrok, već primarna bolest.

- To je ono na što ćemo svakako upozoriti i na čemu ćemo morati poraditi. Ove godine akcije provodimo u Puli, Varaždinu, Koprivnici, Čakovcu i Zagrebu, a zapravo je najvažnije osvijestiti zdravstvene djelatnike da rano preopoznaju ovo stanje i pomognu pacijentu na vrijeme - upozorava dipl. med. techn. Friganović.

Inače, najčešći su uzroci sepse infekcija urotrakta, upale pluća ili neki drugi oblik infekcije poput meningitisa, ali je česta i kod traume i neki put u poslijeoperacijskom razdoblju. Takvi pacijenti zahtijevaju 24-satnu skrb. Oko 80 posto pacijenata koji se liječe od sepse u pravilu su osobe oboljele od malignih bolesti. Kod njih dolazi do zapetljaja crijeva koji automatski izaziva sepsu. Riječ je o starijim bolesnicima s kroničnim bolestima pluća, srčanim i bubrežnim bolesnicima, pa njihova dotadašnja dijagnoza utječe na kasnije liječenje i može ga otežati. Osim toga, u rizičnu skupinu pripadaju i dijabetičari koji su na inzulinu, kronični bubrežni bolesnici, kronični opstruktivni plućni bolesnici, alkoholičari i jetreni bolesnici. N. Z. Eberhard

80

posto pacijenata koji se liječe od sepse u pravilu su osobe oboljele od malignih bolesti

10.000

kuna dnevno stoji liječnje od sepse

Možda ste propustili...

REGIONALNA KONFERENCIJA

PMIDayz od petka

TKO SU NOVI NAJMOPRIMCI U DRŽAVNIM LOKALIMA

U gradskom središtu knjižara Znanje, VIP i ekopovrćarnica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UREĐENJE NAJPOPULARNIJEG KUPALIŠTA

Kopika se otvara na kraju školske godine

2

TKO SU NOVI NAJMOPRIMCI U DRŽAVNIM LOKALIMA

U gradskom središtu knjižara Znanje, VIP i ekopovrćarnica

3

OGRADA, ISCRTAVANJE I OPREMANJE

Radovi na igralištu OŠ Franje
Krežme u punom jeku

oglas