Osijek
SPOKOJ 60-IH

Krapinsko naselje: Još jedan zaboravljeni osječki kvart
Objavljeno 13. rujna, 2017.
Stanovnici: I u našem je naselju vrijeme stalo kao i na Vijencu J. Kozarca

Nakon naše prošlotjedne priče o sudbini Vijenca Josipa Kozarca, naselja koje uskoro slavi 50. rođendan, a čiji su nam se stanari požalili na to da ih je gradska vlast zaboravila, s istim su nam se pritužbama javili i stanovnici Krapinskog naselja.

Vršnjačko je to naselje Vijenca Josipa Kozarca u kojemu su stambane zgrade useljavane u razdoblju od 1963. do 1967. godine. I od tada ondje, kažu nam, nije bilo većih infrastrukturnih zahvata.

I njih muči danak urbanizacije, s godinama je uvelike povećan broj automobila pa stanovnici muku muče zbog kroničnog nedostatka parkirališnih mjesta. Na približno 120 stanova jedva je tridesetak uređenih parkirališnih mjesta. Da stvar bude gora, žale nam se, postali su omiljena meta komunalnih redara koji ih kažnjavaju zbog parkiranja na zelenoj površini iako je, ruku na srce, jasno kako nemaju izbora. U obižnoj Vinkovačkoj i Dunavskoj ulici svaka kuća ima svoje parkiralište, što će reći kako nigdje u susjedstvu ne mogu parkirati svoj automobil. No, čak i novac od spomenutih kazni kojim pune gradski proračun ne vraća se u njihovo naselje.

- I u Krapinskom je naselju, kako ste pisali i za Vijenac Josipa Kozarca, vrijeme stalo u šezdesetim godinama prošloga stoljeća. Zaboravljeni smo i prepušteni sami sebi i vlastitom snalaženju u komunalnim problemima prouzročenim 50-godišnjom nebrigom odgovornih - navodi se u e-mailu koji nam je poslao jedan od stanovnika Krapinskog naselja, nakon što je objavljena kritički intonirana priča o Vijencu Josipa Kozarca.

I doista, kada se iz Vinkovačke, jedinim ulazom/izlazom zađe u ovo naselje ovalnog tipa, doista na prvi trenutak pomislite kako ste iz gradske gužve zašli u neko mirno, zaboravljeno malomještansko dvorište. Naselje je puno predvrtova, mnogo je grmlja, drveća, pa i voćaka. Ispred zgrada su “parkirani” plastični stolovi i stolice, jamačno se ljudi ovdje druže u dokolici. Velik broj stambenih zgrada još ima originalno pročelje s prevladajućim oker i zelenim nijansama. Cesta je vidljivo dotrajala, stanari nam se žale kako je uska i da im nedostaje nogostup, jer ipak je u naselju (ponovno) sve više djece. Dojam zaborava pojačavaju i sve odreda zahrđali nosači javne rasvjete...

Prolaznik kojeg susrećemo žali nam se se kako se u posljednih nekoliko ljeta sve učestalije širi neugodan vonj iz kanalizacije. Gradske službe, tvrde, ne zalaze kod njih ni kako bi tijekom zime skinuli led s ceste. Političari se pojave uoči izbora, obiđu naselje, obećaju ponešto i ništa ne učine.

Sarkastično, u naselju je nedavno tek postavljen novi koš za odlaganje psećeg izmeta...

Dario KUŠTRO
U HODNIKU ODLUKA O KUĆNOM REDU S POTPISOM JOZE PETOVIĆA

Ovo zacijelo nije jedini primjer u gradu, ali u hodniku jedne od zgrada u Krapinskom naselju visi Odluka od kućnom redu još iz 1971. godine, koju u ime Općinske skuštine Osijeka potpisuje njezin tadašnji predsjednik Jozo Petović.

Zdravko Nalio

predsjednik Vijeća GČ Industrijska četvrt

NOGOSTUP JE PRIORITET

Krapinsko naselje dijelom je Gradske četvrti Industrijska četvrt. I u Vijeću ove gradske četvrti svjesni su potrebe da se unutar naselja rekonstruira kolnik, ali još više da se napravi i nogostup.

- Ovo je drugi mandat u kojemu u ime Vijeća GČ-a predlažemo gradskoj upravi radove u Krapinskom naselju. No kako je riječ o segmentu kapitalnih investicija, odluka o tome je na Gradskom vijeću, ukazuje Zdravko Nalio, predsjednik Vijeća GČ Industrijska četvrt. Sredstvima kojima raspolažu u naselju su postavljene sprave za dječje igralište i više-manje redovito ono se hortikulturno uređuje.

davno

PRVI SU SE STANARI USELILI 1963. GODINE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
oglas