Autoglas
OTVOREN FRANKFURTSKI AUTOSAJAM

Sve karte bačene su sada na struju
Objavljeno 13. rujna, 2017.

Prvim novinarskim danom u utorak je otvoren Frankfurt IAA, najveći sajam automobila u 2017. godini. Više od 10.000 novinara sa svih kontinenata rastrčalo se paviljonima u želji da se pobliže upoznaju s 50-ak noviteta.

Odmah na prvu vidjelo se da su se za opremanje paviljona, po pitanju luksuza i noviteta, pobrinuli domaćini. Njemačka autoindustrija oduvijek najjače proizvode plasira upravo u Frankfurtu, a to se posebno odnosi na premium modele kakve imaju Mercedes, BMW, Porsche i Audi. Blještavilo je ipak malo pomućeno nakon spoznaje da u Frankfurt doista nije stiglo podosta velikih igrača poput Peugeota, Nissana, Volva, Fiata i Tesle, koji su se usmjerili na druge sajmove.

Slogan sajma je “Budućnost već danas”, a to se moglo vidjeti po premijerama koje vode samo do jednog - struje! Da je sudbina dizela i benzina u predstojećim desetljećima upitna, shvatili su i čelnici autoindustrije koji ne žele čekati da ih vrijeme pregazi, već su pozamašne financijske resurse dali u nove e-modele automobila koji će uz minimum štetnih emisija krstariti prometnicama.

Da će sve ozbiljnije autotvrtke uskoro proizvoditi električne automobile poguralo je najveće platežno tržište - Kina - čije vlasti planiraju zabraniti proizvodnju i prodaju automobila i kombi-vozila na benzinski i dizelski pogon. Kina je prošle godine proizvela 28 milijuna automobila, gotovo trećinu od ukupnog broja na globalnoj razini, te želi da automobili na električni i hibridni pogon do 2025. čine bar petinu ukupno prodanih vozila. Prema viđenome prvog dana Frankfurta, budućnost je doista već danas. Da više vole struju od tradicionalnih fosilnih goriva pokazali su i pripadnici Greenpeacea koji su zanimljivom instalacijom automobila zabijenog u pločnik ispred ulaza u sajam poručili kako je vrijeme fosilnih goriva okončano.

Najveća zvijezda ovogodišnjeg Frankfurta je, prema mišljenju brojnih novinara, hibridno vozilo Mercedes-AMG Project ONE od 1000 konjskih snaga kojeg je na promociju dovezao Lewis Hamilton. Na Opelovu štandu pak aduti su Insignia GSi, Grandland X i Insignia Countri Tourer. Pozamašna gužva stvorila se i na štandu Fiata gdje se željno iščekivala premijera Portofina. Nijemci su pak premijerno pokazali VW I.D. Buzz, Volkswagen I.D. Crozz II Concept, Volkswagen I.D., Audi Aicon Concept, Škoda Vision E, Mercedes EQA Concept, Smart Vision EQ ForTwo Concept, BMW iVision Dynamics, BMW i3s te Mini Electric Concept.

Ne obazirući se na struju, Renault se pak odlučio na oktanske mišiće - premijeru Renaulta Megane R.S. s 280 KS. Francuzi s rumunjskom adresom predstavili su pak novu Daciju Duster. Zanimljivo je bilo i na premijerama Citroena C3 Aircross (koji se već može kupiti!), Suzukija Swift Sport, Kije Stonic, Hyundai Kona.

Sajam u Frankfurtu nakon dva novinarska dana, svoja vrata za sve zainteresirane otvara u četvrtak i trajat će do nedjelje, 24. rujna. Očekuje se da će ga posjetiti najmanje milijun ljudi.

Mato PAVLIČEVIĆ/Milan BUGARIĆ
Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku