Regija
POŽEŠKA BISKUPIJA OBILJEŽAVA 20. GODIŠNJICU

Treći biskupijski euharistijski kongres okupit će tisuće vjernika
Objavljeno 12. rujna, 2017.

POŽEGA - O pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres u Dvorani bl. Alojzija Stepinca u Biskupskom domu održana je konferencija na kojoj su govorili biskup Antun Škvorčević, Marijan Pavelić, povjerenik za medije Požeške biskupije Ivica Žuljević, prepošt Stolnoga kaptola i katedralni župnik, te Krunoslav Siroglavić, katedralni kapelan. Biskup Škvorčević kazao je da je Euharistijski kongres velika biskupijska misa na kojoj će sudjelovati predstavnici svih župa, od Virovitice do Našica, od Lipovljana do Broda.

- Na kongresu okupljaju se vjernici naše Biskupije, a oni pozivaju i druge da im se pridruže kako bi im posvjedočili da mi živimo euharistijsko zajedništvo u svojoj Biskupiji u povezanosti s drugim biskupijama i općom Crkvom - kazao je biskup.

O programu prvoga dana 23. rujna, koji je namijenjen ponajprije mladima, govorio je katedralni kapelan Krunoslav Siroglavić.

- Nakon svečanosti otvorenja Kongresa u 18.30 sati ispred crkve sv. Lovre vjernici će se procesijom uputiti prema katedrali, gdje će u nazočnosti biskupa i svećenika sudjelovati u večernjem hvala. Potom će na Trgu sv. Terezije početi povijesno-scenski program, u kojem će učenici Katoličke gimnazije i drugi mladi glumom, pjesmom, plesom i recitacijama predstaviti 20-godišnju povijest biskupije. Nakon toga počinje koncert duhovne glazbe “Otvorite vrata Kristu”, u kojem će nastupiti Biskupijski zbor mladih i desetak solista. O ponoći je euharistijsko klanjanje mladih u katedrali, u kojem će se do jutra izmjenjivati mladi raspoređeni prema biskupijskim dekanatima.

Središnje slavlje s procesijom 24. rujna predstavio je Ivica Žuljević rekavši kako će na slavlju sudjelovati predstavnici svih razina vjernika iz svake župe Požeške biskupije: liturgijski službenici, ministranti, lektori i pjevači, potom članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, članovi Djela za duhovna zvanja, molitvenih zajednica, udruga i pokreta, obitelji s brojnom djecom... AGM Kruna

Kongres predvodi kardinal Dziwisz

- Osobito nam je drago da naš Euharistijski kongres predvodi kardinal Stanisław Dziwisz, koji je za cijele papinske službe bio tajnik Ivana Pavla II., utemeljitelja naše Biskupije. On će u toj važnoj prigodi biti poveznica sa svim onim što je papa Ivan Pavao II. učinio za našu Biskupiju: kad ju je utemeljio, dao nam za zaštitnika sv. Lovru, okrunio lik Gospe Voćinske i upućivao poticaje prilikom hodočašća i drugih prigoda. Uz kardinala će biti određeni broj biskupa iz inozemstva: Mađarske, Španjolske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske - istaknuo je biskup Škvorčević.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana