Regija
DOBAR POČETAK NOVE PEDAGOŠKE GODINE

Rekord - 231 dijete u županjskom Maslačku
Objavljeno 13. rujna, 2017.

ŽUPANJA - Nova pedagoška godina u Dječjem vrtiću Maslačak u Županji počela je odlično, a nikada veći broj djece ulijeva optimizam da će se negativan trend iseljavanja konačno zaustaviti i potaknuti pozitivne promjene u gradu.

- Prezadovoljni smo jer početkom rujna startamo kao nikada do sada, s čak 231 djetetom. Već smo na početku kalendarske godine 2017. osjetili povećanje upisa djece, što je dalo naslutiti dobar početak nove pedagoške godine. Prijašnjih godina broj djece nikada nije prešao 200 i ovakav početak doista nas sve jako veseli - kaže ravnateljica Terezija Nemetz.

Među njima je i 20-ak djece iz okolnih općina koja već nekoliko godina pohađaju vrtić jer prema postojećoj odluci Maslačak može primati i djecu iz drugih naselja ako ima slobodnog mjesta. To su uglavnom djeca iz Bošnjaka i Gradišta, a u vrtiću je trenutačno više od 200 županjske djece.

Mališani su podijeljeni u ukupno 10 odgojnih skupina, dvije jasličke te mješovite, mlađe, srednje i starije. Jedna mješovita skupina s 24 djece u dobi od godine dana do polaska u školu smještena je u dislociranom objektu vrtića Maslačak u naselju Šećerana. Sve su odgojne skupine dupkom pune, čak i iznad dopuštenih standarda, i u vrtiću to rješavaju korištenjem mjera aktivne politike zapošljavanja.

- Primili smo odgojitelje pripravnike na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. To nam je puno pomoglo jer smo tako ubacili i trećeg odgojitelja u skupinu, što nam pokriva povećanje standarda - pojašnjava ravnateljica Nemetz.

S obzirom na to da se zainteresirani roditelji za upis mališana i dalje javljaju i da je na listi čekanja još osmero djece postoji velika mogućnost da se u vrtiću formira još jedna odgojna skupina kako bi se udovoljilo svim potrebama. O tome je ravnateljica Terezija Nemetz razgovarala i sa županjskim gradonačelnikom Davorom Miličevićem, koji je tome dao punu potporu. Izrazio je spremnost pomoći u opremanju prostora kojeg u Maslačku ima dovoljno za prihvat dodatnog broja djece. U slučaju formiranja još jedne odgojne skupine, bilo bi potrebno zaposliti i dva nova odgojitelja za desetosatni program što propisuje pedagoški standard, no sve će ovisiti o razvoju situacije i iskazanim potrebama roditelja za boravak djece u vrtiću. M. Lešić Omerović

Počinju upisi u predškolu

I ove pedagoške godine Dječji vrtić Maslačak organizira rad predškole kojom su obuhvaćena isključivo djeca koja ne polaze ni jedan program u vrtiću. Upisi počinju u ponedjeljak. Program predškole za djecu koja pohađaju vrtić integriran je u redoviti program predškolskog odgoja dječjeg vrtića. Iako je program predškole besplatan, Grad Županja će svakom djetetu, budućem prvašiću, osigurati radne listiće, bojice i ostali pribor potreban za rad, tako da roditelji neće imati nikakvog troška.

Na listi čekanja je osmero djece - moguće je formiranje još jedne skupine te zapošljavanje dvaju odgojitelja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana