Regija
NA POTEZU ODBOR VJEROVNIKA

Velik interes za kupnju i zakup 80 PAN-ovih nekretnina
Objavljeno 13. rujna, 2017.
Knjigovodstvena vrijednost imovine PAN Papirne industrije – Trgopromet 41,5 milijuna kuna, tražbine vjerovnika tri puta veće

ĐAKOVO - Svi zainteresirani za daljnju sudbinu brojnih i godinama praznih nekretnina đakovačkog PAN-Trgoprometa u stečaju s nestrpljenjem iščekuju utorak, 19. rujna. Tada će se, naime, napokon, prvi put sastati članovi njegova Odbora vjerovnika, a kada se očekuje donošenje Odluke o unovčenju imovine tog stečajnog dužnika. Postupak je, naime, dosad, zbog njegova odugovlačenja od strane pojedinih vjerovnika iz PAN-grupe, no sve je bilo u zakonskim okvirima, tekao sporo. Bez odluke o unovčenju ne može se krenuti u njihovu prodaju.

Dok se po gradskim kuloarima već tjednima raspreda tko je zainteresiran za koji Trgoprometov poslovni prostor i što će on pod paskom novog vlasnika biti, stečajni upravitelj Tihomir Zec potvrdio nam je da od početka stečaja postoji značajan interes za Trgoprometove nekretnine, bilo kroz prodaju, bilo kroz zakup. Prvenstveno se tu misli na poslovne prostore na korzu poput nekadašnjeg Lewi'sa, Varteksa i dr., te ostale lokale u središtu grada, atraktivne lokacije za trgovinu, ugostiteljstvo, uredske sadržaje…

- Ukupna bilančna, knjigovodstvena vrijednost dugotrajne imovine stečajnog dužnika PAN Papirna industrija – Trgopromet d.d. Đakovo na dan otvaranja stečajnog postupka, 28. ožujka, iznosila je 41,427.398,50 kuna, dok su njegove obveze na taj dan u poslovnim knjigama iznosile 15,043.703 kune - navodi Zec vrijednost imovine i obveza ovog stečajnog dužnika.

Podsjeća da su ispitno i izvještajno ročište u ovom stečajnom postupku održani sredinom lipnja, a kada su ispitane prispjele tražbine prema iznosu i isplatnom redu.

– Ukupno je pristiglo 13 prijava tražbina vjerovnika I. višeg isplatnog reda u ukupnom iznosu od 3,552.858 kuna te 38 prijava tražbina vjerovnika II. višeg isplatnog reda u iznosu od 121,660.130 kuna, što ukupno iznosi 125,212.989 kuna - dodaje Zec.

- Pitanje zakupa je specifično jer lokali su već duže vrijeme izvan funkcije i nameće se stavka njihove neizostavne obnove, ulaganja u njih da bi se opet priveli svrsi. Zainteresirani pitaju koliki je rizik, kolika bi bila isplativost ulaganja, no to se ne može reći - kaže Zec.

A u masi ovog stečajnog dužnika čak je 80, točnije 79 nekretnina - većina po Đakovu i okolnim selima, no i lijep broj po Slavonskom Brodu i okolici. Dio njih, 31 poslovni prostor i skladište, od početka prvog stečaja jer u tijeku je drugi stečajni postupak nad PAN-Trgoprometom u tri godine, u zakupu je vinkovačkog trgovačkog lanca Boso d.o.o., za koji Zec navodi da uredno podmiruje svoje obveze na ime najma. Jedna đakovačka nekretnina, bivša Moda, u najmu je Erste banke. U najmu je i dio brodskih nekretnina.

Đakovčani s nestrpljenjem iščekuju novi život godinama praznih poslovnih prostora Trgoprometa jer, složni su u ocjeni, sve više naružuju sliku grada, poglavito korza, gdje je čak šest takvih lokala čiji sve prljaviji izlozi predugo zjape prazni.

Suzana ŽUPAN
Zec: Zainteresiran i postojeći zakupnik Boso

Stečajni upravitelj Tihomir Zec ističe kako postoji značajan interes za zakup i za kupnju poslovnih prostora, kako postojećeg zakupnika Bose d.o.o. Vinkovci, tako i drugih interesenata.

- Nekretnine su u dosta lošem i derutnom stanju te su potrebna dodatna ulaganja kako bi se stavile u funkciju, a s obzirom na to da se troškovi ulaganja ne bi priznavali zakupnicima te činjenicu da im zakupni odnos ne daje prioritet prilikom kupnje tih nekretnina, to će davanje u najam poslovnih prostora više biti iznimka nego pravilo - navodi Zec.

uvjet

ODLUKA O UNOVČENJU PRIJE PRODAJE

U Đakovu i Slavonskom Brodu te njihovoj okolici 79 je nekretnina PAN-Trgoprometa

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike