Ekonomija
ULAGAČI TRAŽE SMJERNICE

Dionica Luke Rijeka zasjenila je tržište
Objavljeno 13. rujna, 2017.

Dionica Luke Rijeka prošlog je tjedna, uz ostvarenih 79 milijuna kuna prometa u blok-transakciji, zasjenila domaće tržište kapitala. Transakcija je obavljena u utorak, kada su 1,584.124 redovne dionice Luke Rijeka promijenile vlasnika po prosječnoj cijeni od 50 kuna. Centar za restrukturiranje i prodaju - CERP iz svog je portfelja prodao 1,584.124 redovne dionice Luke Rijeka, što čini 11,75 posto vlasničke strukture, poljskoj tvrtki OT Logistik. Nakon te transakcije poljski OT Logistic u svom portfelju drži 4,389.356 redovnih dionica Luke Rijeka (32,6 posto vlasničke strukture), a u rukama RH ostalo je 3,372.775 redovnih dionica (25,02 posto vlasničke strukture). Početak tjedna na Zagrebačkoj burzi bio je obilježen poraston dionica, pri čemu je indeks Crobex u ponedjeljak povećan na 1902 boda (rast za 0,3 posto). Od utorka do kraja tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi stalno su padale.

Oštar pad

U utorak se dogodio oštar pad dionica, pri čemu je indeks Crobex smanjen za 0,6 posto, na 1892 boda, uz ostvarenih 6,7 milijuna kuna redovnog dnevnog prometa. Srijeda i četvrtak donijeli su dodatni pad dionica i indeks Crobex spušten je na 1883 boda. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1882 boda. To je četrnaest bodova, ili 0,7 posto, manje nego na početku tjedna. Od dvadeset dvije dionice u sastavu indeksa Crobex šest vrijednosnica zabilježilo je rast i trinaest pad cijene, a tri su zadržale početnu razinu (Ericsson Nikola Tesla, Končar elektroindustrija-KOEI i Zagrebačka burza). Dionicama Zagrebačke burze prošlog tjedna nije se trgovalo. Domaće tržište kapitala traži smjernice i ispituje signale u kojem bi smjeru moglo krenuti u idućem srednjoročnom razdoblju. Znatniji tjedni rast cijene zabilježile su dionice brodarskih prijevoznika. Cijena dionice Atlantska plovidba porasla je za 7,4 posto, na 434,99 kn, a Uljanik plovidbe na 167,11 kn (tjedni rast za 3,8 posto). Rast navedenih dionica veže se uz rast indeksa BDI (Baltik Dry Index), koji prati kretanje cijena brodarskog prijevoza na svjetskom tržištu. BDI indeks u petak je narstao na 1296 bodova (tjedni rast za 9,6 posto), što se odrazilo na kretanje cijena dionica domaćih brodarskih prijevoznika. Na strani tjednih gubitnika najteže su pogođene dionice Viadukt (tjedni pad za 32,5 posto) i Petrokemija (pad za 25,4 posto). Cijena dionica Petrokemija spustila se u petak na 8,80 kn. Na udaru su se našle i dionice Đuro Đaković Holding nakon objave natječaja za izbor novog predsjednika uprave društva. Cijena dionice Đuro Đaković Holding snižena je u petak na 25,50 kn (tjedni pad za 10,8 posto). Trgovanje dionicama Luka Rijeka i stjecanje prevladavajućeg utjecaja poljske kompanije OT Logistik pokazuje namjeru Vlade RH da zadrži kontrolni paket u najvećoj domaćoj luci, a poslovna se inicijativa prepustila privatnom sektoru.

Smanjeno trgovanje

Dionicama Valamar Riviera Poreč manje se trgovalo nego tjedan dana prije što se odrazilo na cijenu vrijednosnice, koja je u petak dohvatila 46,88 kn. To je za 0,57 kn, ili 1,2 posto, manje nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 3,3 milijuna kuna prometa uz sniženje cijene na 449,19 kn (pad za 1,0 posto). Redovnim dionicama Adris grupe protrgovalo se 0,1 milijuna kuna uz tjedni pad cijene za 1,7 posto. Dionicama HT trgovalo se vrlo skromno, pri čemu je u četvrtak s protrgovanih 170,4 tisuće kuna ostvaren najmanji dnevni promet od uvrštenja vrijednosnice u kotaciju Zagrebačke burze. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, narasla je u petak na 111,04 indeksnih bodova (rast za 0,23 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, domaće tržište i dalje traži smjernice za iduće razdoblje i zato budite oprezni pri preuzimanju rizika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana