Kultura
HRVATSKI KNJIŽEVNIK I POVJESNIČAR

Preminuo Joža Skok
Objavljeno 13. rujna, 2017.

ZAGREB - Hrvatski književni kritičar i povjesničar Joža Skok preminuo je u 86. godini u Zagrebu, objavilo je Društvo hrvatskih književnika.

Prof. Skok rođen je u Petrijancu pokraj Varaždina 14. veljače 1931. Studij skupine narodni jezik i književnost i rusistike završio je 1956. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1982. Radio je na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu i Zagrebu, a od 1978. do umirovljenja 1999. bio je profesor na Katedri za noviju hrvatsku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Skok je jedan od pokretača časopisa Umjetnost i dijete, a bio je glavni urednik časopisa Radost te jedan od urednika časopisa Kaj.

Književnopovijesni rad usmjerio je na proučavanje tradicionalne i suvremene kajkavske književnosti. Autor je više djela među kojima i “Hrvatsko pjesništvo kajkavskih zavičajnih idioma”, “Kajkavski kontekst hrvatske književnosti”, “Moderno hrvatsko kajkavsko pjesništvo”, “Garestinski panoptikum”, “Ignis verbi kajkavicae”, “Izvori i izbori iz hrvatske dječje književnosti”, “Književni ogledi i pogledi”, “Književno djelo Ivane Brlić-Mažuranić”.

Pisao je i o književnom djelu Frana Galovića, Dragutina Domjanića i Miroslava Krleže.

Skok je suator više udžbenika za osnovne i srednje škole te priređivač mnogih izabranih djela hrvatskih pisaca, autor antologija iz starije i novije hrvatske kajkavske i dječje književnosti. Hina

Možda ste propustili...

PREDAVANJE U TEHNIČKOM MUZEJU

Musk i svemirski letovi

TATTOO MAJSTOR KOJI SVIRA BUBNJEVE I PIŠE SLIKOVNICE

Slaven Kustura: Svi pišu, ali često samo za sebe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana