Kultura
U PRIPREMI BROJNI PROJEKTI

U rujnu prvi put u MLU Lana Ključarić, ali i velika Gračanova retrospektiva
Objavljeno 13. rujna, 2017.
Planiraju realizirati brojne izložbe, međuinstitucionalne i međunarodne suradnje i objaviti monogafiju B. D. Kusika

Vezani članci

PROGRAM MLU-A OSIJEK U 2017. GODINI

Od Faktora do Gračana Lana Ključarić prvi put u Osijeku

IZLOŽBA TISKANA OSTAVŠTINA VALPOVAČKIH VLASTELINA

Neke knjige iz ostavštine prava su umjetnička djela iz razdoblja secesije

Otvorenje prve samostalne izložbe u Muzeju likovnih umjetnosti osječke autorice Lane Ključarić “Tragovi” (u četvrtak, 14. rujna, u 19 sati) bio je samo jedan od nekoliko povoda konferenciji za novinare ove galerijsko-muzejske ustanove. Kustoski tim - Ivan Roth, Valentina Radoš i Daniel Zec te muzejska pedagoginja Kristina Delalić Vetengl, predvođeni ravnateljicom Jasminkom Mesarić predstavili su ukratko programsku i nakladničku djelatnost ne samo do kraja ove nego i sljedeće kalendarske godine.

Nakon Lanine izložbe novog ciklusa apstraktnih radova u prizemlju (za koju kustosica Radoš kaže da je odmak/pomak od popartističkog izričaja po kojem ovu umjetnicu najviše poznajemo), izložbama se bogat rujan tjedan dana poslije (21. rujna) nastavlja na katu retrospektivom Stjepana Gračana. Kustos prijenosa izložbe prošle godine otvorene u Gliptoteci HAZU, i to u reduciranom opsegu (31 djelo, tj. 108 skulptura jer se svaki rad sastoji od nekoliko skulptura), Daniel je Zec, a bit će otvorena do 25. studenoga. Gračan je jedan od najmarkantnijih autora hrvatskog kiparstva 20. st., koji svakako ostavlja trag ne samo u hrvatskoj umjetnosti, a najviše je samostalnih izložbi imao upravo u Osijeku. Ne čudi stoga što će zahvaljujući njegovoj velikodušnoj gesti budući stalni postav MLU biti bogatiji za njegovu skulpturu Bista, koju je darovao osječkom muzeju. Socijalno angažirane figuracije, brutalne ekspresije, Gračanu je u središtu bila žrtva, njegovao je estetiku ružnoga, stoga ne čudi da su njegova djela nerijetko uznemirujuća.

Valentina će Radoš kustosica/koordinatorica biti na brojnim izložbama/programima: “Panta rhei: Dvije rijeke - četiri umjetnice”, uključuje dvije osječke umjetnice (Mariju Mikulić Bošnjak i Anu Petović) te dvije austrijske (Doris Jauk-Hinz i Evu Ursprung), koje povezuju Mura i Drava. Nakon Osijeka (u studenom 2017.), izložba će dogodine biti otvorena u Grazu. Prvi dan prosinca rezerviran je za otvorenje putujuće izložbe “Ivo Šebalj: slikarstvo traži vrijeme”, koja je već bila otvorena u Opatiji, Slavonskom Brodu i Pakracu, a nakon Osijeka ide u Čakovec.

Japanski grafičari

Osmi će Dani grafike, ovaj put u znaku japanske grafičke škole (zbog obilježavanja četvrt stoljeća japansko-hrvatskih odnosa), predstaviti, naglasio je Ivan Roth, skupinu od 17 umjetnika iz Tokija HAN17. Svaki će se tjedan tijekom manifestacije održavati grafičke radionice, u suradnji s Umjetničkom akademijom. MLU ima grafičku prešu i educirane umjetnike, pa će radionice biti potpuni doživljaj, kaže pedagoginja Delalić Vetengl, koja je ljeto provela radno u MLU, (pro)vodeći radionice Ljeto u muzeju, za koje su mali Osječani pokazali izniman interes. Od upisanih 60 polaznika, dnevno ih se pojavljivalo 15, a na kraju i 30. Nastavljaju aktivnosti za djecu i odrasle i pratit će svaku izložbu, a nastavit će i umrežavanje s vrtićima, školama i fakultetima, ne će izostati ni program za Noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i 23. edukativnu muzejsku akcija EMA.

U suradnji će s UAOS-om biti i izložba ilustracija (Stanislav Marijanović, Dubravko Mataković i Dražen Jerabek) u listopadu ove godine, kao i u prosincu O fotografiji (radovi studenata u klasi Vladimira Freliha).

Prosinac je mjesec kada će se predstaviti i Tandem Tarwuk (Ivana Vukšić i Bruno Pogačnik Wukodrakula), umjetnički dvojac koji živi u New Yorku, a ova je izložba 12. rujna otvorena u Pazinu. Kustosica je Valentina Radoš, baš kao i za izložbe Drava Art Biennale (međuinstitucionalna suradnja, koja će u prizemlju biti otvorena tijekom ljeta 2018., a trenutno ju može pogledati publika u Koprivnici), Ksenije Turčić “Iconophilia” (što je nagrada mladoj umjetnici, pobjednici na Slavonskom biennalu). Riječ je o prostornoj instalaciji u kojoj autorica arapske sagove oslikava otiscima ljudskih tijela, kako bi nam postavila pitanje: Što ostaje za nama? “Prostori naracije i imaginacije” također kustoški vodi Valentina Radoš, otvorenje je na jesen 2018., a predstavljaju se austrijski i hrvatski umjetnici. Iako se otvara svake dvije godine, Slavonsko biennale od kustosa zahtijeva neprekidni rad, napomenula je kustosica Radoš.

Prandau i Normann

Sredina je ožujka rezervirana za veliku međuinstitucionalnu izložbu Likovna baština obitelji Prandau i Normann, u kojoj osim MLU, sudjeluje i Muzej Slavonije, Državni arhiv Osijek i Muzej Valpovštine, a kustos je Ivan Roth. Prijenos iz Subotice je i izložba Ferenzca Falkonera, koja će na katu MLU-a biti otvorena tijekom srpnja i kolovoza 2018., kustos je Roth, a bit će predstavljeno 17 djela iz Hrvatske te četiri iz Srbije.

Rodom Osječanin, Ivan će se Doroghy dvaput predstaviti svojoj publici - jednom samostalnom izložbom u listopadu 2018. (koja je svojevrsni nastavak izložbe iz Galerije Waldinger), te skupnom mjesec dana poslije. Uz Doroghyja, predstavit će se i Branimir David Kusik, Boro Ivandić i Marijan Sušac, koji su se kao Grupa 4 prvi put predstavili 1975. Kustos obje izložbe je Daniel Zec. Kao dio projekta je i monografija o Kusiku, koja će biti predstavljena i dio je nakladničke aktivnosti MLU, kao i ove godine objavljena monografija Josipa Alebića (iz pera Igora Loinjaka).

Ravnateljica je Mesarić na kraju izrazila neskrivenu nadu i želju da dogodine zakopaju prvu lopatu budućeg Umjetničkog paviljona.

Narcisa VEKIĆ

umjetnički

PAVILJON VELIKA IM JE ŽELJA

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike