Mozaik
ZAGREB TOUR FILM FESTIVAL

Pristiglo 520 filmova
iz čak 76 zemalja
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Od danas pa sve do subote Zagreb će biti središte svijeta! Otvorenje šestog izdanja međunarodnog Zagreb tour film festivala događa se danas u prostorima Kaptol Boutique Cinema.

Zaljubljenicima u putovanja na raspolaganju su filmovi u pet kategorija: promotivni filmovi do 3 i 7 min, promotivni filmovi do 60 min, TV reportaža te ekološki filmovi do 60 min. Ove godine prijavljeno je 520 filmova iz 76 zemalja, od kojih je njih 170 ušlo u konkurenciju za jednu od nagrada.

Filmski maraton

Najbolje među njima odabrat će deseteročlani stručni žiri, koji čine relevantni domaći i europski stručnjaci. Predsjednik žirija je Gorjan Tozija, v.d. direktora Makedonske agencije za film. Posebno su zanimljivi radovi iz zemalja poput Kraljevine Bahraina, UAE-Dubai, Turske, Portugala, Danske, Bangladeša i Australije – ističe Spomenka Saraga, direktorica Zagreb Tour film festivala.

Ponajbolji filmovi prikazivati će se u malom filmskom maratonu u Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17, i to 14. rujna od 14 do 21 sat, a ulaz je besplatan. Program festivala dostupan je na web (http://zagreb-tourfilm.com/) i facebook-stranici.

Stalni su pokrovitelji Festivala Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma RH, Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i TZ Grada Zagreba. Uz bogat filmski program za publiku je pripremljen i velik broj nagrada pokrovitelja: Turkish Airlines, Vinarija Kalazić i Puhelek – Purek, Matea Nesek General Trading L.L.C., OPG Nedjeljka Jurin – Otočni proizvod. Festivalskim gostima iz svijeta Turistička zajednica grada Sveti Ivan Zelina predstavit će svoje turističke potencijale.

Fakulteti za turizam

Već drugu godinu na festivalu sudjeluju i fakulteti za turizam iz Slovenije: Fakulteta za turizem - Univerza v Mariboru i Turistica Univerza na Primorskem, čiji studenti odabiru najbolji turistički film prema njihovu mišljenju.

ZAGREB TOURFILM FESTIVAL punopravni je član CIFFTe - Međunarodnog udruženja turističkih filmskih festivala, čiji su članovi i Tourfilm Karlovy Vary, Art&Tur Portugal, Cannes Corporate Media & TV Awards Francuska, "Das goldene Stadttor" Njemačka i mnogi drugi.

Ukoliko se danas i ovih dana nađete u Zagrebu, besplatno dođite pogledati neke od filmova kako bi uživali u tom kratkom putovanju po svijetu. Filmovi su ove godine jako dobre kvalitete, pa je žiri imao prilično težak zadatak – zaključila je Saraga naglasivši da svake godine na festival pristiže sve više filmova, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti i rejtingu u svijetu. S.Kadić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana