Sport
POČINJE NOVA SEZONA LIGE PRVAKA

Može li “kraljevski klub” do “hat-tricka”?
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Večeras počinje nova sezona nogometne Lige prvaka u kojoj ponovno kreće lov na najprestižniji klupski trofej. On je trenutačno u vlasništu Real Madrida, rekordera natjecanja s 12 europskih naslova, koji i ove godine pripada u najuži krug favorita za konačno slavlje.

Prvi favoriti

To je i potpuno razumljivo nakon što je “kraljevski” klub prošle sezone prvi uspio obraniti naslov od uvođenja Lige prvaka, a za novu sezonu na okupu ima sve udarne snage. Prva je jedanaestorica praktički ostala nepromijenjena, jer su Morata, James, Pepe i ostali koji su napustili Santiago Bernabeu ipak bili igrači drugog plana, a u Realu su već počeli razmišljati i o budućnosti zbog čega su dovedeni mladi potencijali Hernandez i Ceballos. No, oni će ipak pričekati da daju svoj “štih” igri Madriđana, koja će ponovno uvelike ovisiti o ubojitom Ronaldu, potpuno razbuđenom Iscu te dirigentu Luki Modriću. Nakon što je prošle sezone proslavljena “duodecima” (12. naslov) i s “dnevnog reda” skinuto pitanje obrane naslova Lige prvaka, sada je pred Zidaneom i Realom novi izazov, može li biti prvi klub nakon Bayerna (1974.-76.) s tri uzastopna naslova. Gladi za trofejima sigurno ne nedostaje, što su i pokazali s tri europske krune u posljednje četiri sezone, iako izazivača za tron neće nedostajati.

U prvi red probio se PSG, koji je godinama bio “tu negdje”, ali mu je ipak nedostajalo nešto za najveći iskorak. Velike ambicije Parižani su iskazali ovog ljeta kada su porušili sve rekorde, realiziravši dva najskuplja transfera u povijesti nogometa. Za Neymara su Barceloni platiti klauzulu od 222 milijuna eura, a doveli su i Mbappea, za kojeg će sljedeće ljeto Monacu “istresti” 180 milijuna eura. S Cavanijem u napadu stvoren je novi ubitačni trojac, a i na ostalim pozicijama pariški je klub odlično pokriven te se s pravom može nadati kako je ova sezona konačno “ta”. Nakon dugo vremena na Barcelonu se ne gleda kao prvog favorita natjecanja, za što razlog nije samo odlazak sjajnog Brazilca. Transfer-politika “ponosa Katalonije” već duže vrijeme izgleda kaotično i s puno promašaja, a sve češće se vidi koliko je igra bezidejna ako Messi taj dan nije raspoložen. No, i takva Barcelona, u nekoj vrsti preobrazbe, i dalje ima argumente za trofej, ako novi trener Valverde uspije posložiti sve, pogotovo u veznom redu, odakle su i krenuli problemi i gubitak dominacije. Među glavne kandidate za tron svakako pripadaju i Bayern te Juventus, klubovi koji zadnjih godina dominiraju nacionalnim natjecanjima. Bavarci su dosta mijenjali ovog ljeta, no okosnica je i dalje tu, a na Ancelottiju je da pronađe recept i za europski uspjeh. Slično je i u europskom doprvaku Juventusu, koji je izgubio dvije važne karike (Bonucci, Alves), ali je dosta igrača i doveo pa će Allegri imati s čime “kemijati”. Atletico Madrid se često zna preskočiti u isticanju kandidata za naslov, no klub koji je prošle četiri sezone dva puta bio finalist te po jednom polufinalist i četvrtfinalist apsolutno pripada u krug onih koji imaju pravo nadati se naslovu. Još da samo izbjegnu gradskog rivala Reala koji ih je zaustavljao u sve četiri godine u nizu.

Englezi iz sjene

U širi krug kandidata za “ušati trofej” pripadaju i tri engleska predstavnika - Manchester City, Manchester United i Chelsea. Sva tri su obilno trošila na pojačanja ovog ljeta, prednjačio je City s više od 230 milijuna eura, ali ni druga dva nisu previše zaostajala.

Iako ove sezone hrvatski prvak nije izborio mjesto u skupinama, hrvatski će nogomet biti zastupljen, ali nastupima (uglavnom) hrvatskih reprezentativaca. Dosta ih ima i glavne uloge u velikanima, pa nije isključeno da i ove sezone bar jedan naš nogometaš podigne trofej pobjednika, kao što je to bio slučaj posljednjih pet sezona. Uz Luku Modrića i Matea Kovačića iz redova branitelja naslova Real Madrida, minutažu će vjerojatno imati još Ivan Rakitić (Barcelona), Mario Mandžukić (Juventus), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Danijel Subašić (Monaco), Dejan Lovren (Liverpool), Marko Rog (Napoli), Darijo Srna (Šahtar), Matej Mitrović (Bešiktaš) i Mario Pašalić (Spartak).

Nova sezona kreće večeras, kada je odmah i veliki ogled Barcelone i Juventusa, a osim odličnog nogometa možemo još samo poželjeti i bolje suđenje, koje je lani ipak često bilo ispod razine ovog natjecanja.

Goran ROGULJIĆ
Današnji parovi

SKUPINA A: Manchester United - Basel, Benfica - CSKA Moskva

SKUPINA B: Bayern - Anderlecht, Celtic - PSG

SKUPINA C: Roma - Atletico Madrid, Chelsea - Qarabag

SKUPINA D: Barcelona - Juventus, Olympiacos - Sporting

Možda ste propustili...

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike