Novosti
RANO OTKRIVANJE - NAJBOLJI LIJEK

Slabovidnost se liječi kod 90 posto djece
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Slabovidnost, odnosno ambliopija, kod djece je izlječiva u više od 90 posto slučajeva ako se rano otkrije i liječi, pa je važno da se roditelji i djeca odazovu na prvi pregled vida koji se preporučuje s navršene četiri godine, istaknuto je u ponedjeljak na obilježavanju Nacionalnog dana ambliopije u organizaciji Ministarstva zdravstva i Kliničke bolnice Sveti Duh, ujedno Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam.

U Hrvatskoj je od lipnja 2015. godine uveden obvezni probir djece na ambliopiju, a od siječnja 2016. Hrvatska ima i Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti, kao prva zemlja u svijetu. Ove godine od 1. lipnja počeo je s radom nacionalni registar oboljelih.

"Prevalencija ambliopije je oko 8 posto, što znači da se ona javlja kod oko 3200, od oko 40.000 novorođene djece godišnje. Nacionalnom programom djeci je pružena mogućnost, ako se slabovidnost otkrije na probirnom testu, izlječenja do sedme godine u čak 90 posto slučajeva, dok kod ostalih 10 posto možemo značajno pomoći", rekao je pročelnik Klinike za očne bolesti i ravnatelj Svetog Duha Mladen Bušić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je kako će zahvaljujući Nacionalnom programu sva djeca s ambliopijom biti registrirana i liječena, a većina će biti izliječena te će imati normalan vid cijeli život.

Provjera vida odvija se tako da trogodišnjaci na redovitom sistematskom pregledu kod pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dobiju uputnicu za oftalmološki pregled, koji s navršene četiri godine mogu obaviti kod bilo kojeg oftalmologa. Na oftalmološkom pregledu provjerava se vidna oštrina, a dijete se, ovisno o nalazu, dalje dijagnostički i terapijski zbrinjava.

Nacionalni program probira izrastao je iz projekta "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba", u sklopu kojeg je od 2011. do 2014. godine u zagrebačkim vrtićima pregledano oko 16.000 četverogodišnjaka, a ambliopija je utvrđena kod 8 posto djece, rekao je Bušić.H

Možda ste propustili...

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

Najčitanije iz rubrike