Novosti
NASTAVLJENO SUĐENJE

Mamić pokušao ući u osječki sud, policajci ga zamolili da ode
Objavljeno 11. rujna, 2017.

Vezani članci

MAMIĆ IZBAČEN IZ SUDNICE

Lovren odstupio od iskaza u istrazi

Zdravko Mamić pojavio se u ponedjeljak na Županijskom sudu u Osijeku unatoč tome što je udaljen do kraja dokaznog postupka pa su ga pravosudni policajci zamolili da ode.

- To je još jedno od kršenja mojih temeljnih ljudskih prava i prava na pravičnu obranu. Naime, u zapisniku sa suđenja od 4. srpnja gdje sam udaljen s rasprave i zapisniku sa zadnje rasprave u rujnu nigdje ne piše da je meni zabranjeno nazočiti raspravi. Da piše, ja ne bih niti došao. Mišljenja smo, i odvjetnici i ja da, prema onome što piše u zapisniku, da sam trebao normalno biti u sudnici. Vidite kako se ispituju svjedoci i kako se lovi za svaki zarez, za svaku riječ. Manipulira se svjedocima, zašto je svjedok mogao reći ovo ili zašto je izmijenio ili nadopunio neki iskaz. Upozoren sam i spriječen da na početku rasprave kažem da želim nazočiti - kazao je Zdravko Mamić, nakon što je spriječen da uđe u zgradu osječkog suda. Na novinarsko pitanje hoće li od Vrhovnog suda zatražiti da mu se osigura nazočnost na sudskoj raspravi, kazao je da će tek vidjeti što će se ubuduće raditi.

Sve je jasno

- Najvažnije mi je da u ovom postupku dokažem ono što vidi i slijep i gluh, a to je da je to jedna montaža i izmišljeni proces, te da budem slobodan. Ako se ipak dogodi nešto drugo, jer sve je moguće u ovoj državi, onda budite sigurni da ću iskoristiti svoja prava kod svih mogućih, kako hrvatskih tako i europskih sudova, da to osporim, jer ovo više nije normalno. Tu nema prava na pravično suđenje - dodao je Zdravko Mamić, te otišao.

Odmah na početku sudske rasprave, nakon što je Ivan Stanić, odvjetnik Zdravka Mamića, kazao da nisu razumjeli odluku suda, predsjednik sudskog vijeća sudac Darko Krušlin kazao je da je na ročištu održanom 1. rujna zabunom ispušteno odrediti do kada se Zdravko Mamić isključuje s rasprave te je to dodano u zapisnik, odnosno da ta zabrana vrijedi do kraja dokaznog postupka. Kada su odvjetnici naveli da je Zdravko Mamić došao u Osijek, jer je mislio kao i sami odvjetnici da je zabrana vrijedila samo do kraja prošle rasprave, sudac Darko Krušlin rekao im je: “Bilo je jasno i tada. Zna se što je rasprava, a što je ročište”. Zdravko Mamić tako će se moći pojaviti u sudnici tek kada dobije poziv da iznese svoju obranu.

Previd

Potom je suđenje nastavljeno svjedočenjem Darka Cvitkovića, glavnog tajnika Zagrebačkog nogometnog saveza. U vrijeme potpisivanja ugovora o profesionalnom igranju Dejana Lovrena s NK Dinamo, bio je v.d. tajnika Zagrebačkog nogometnog saveza, ali je potpisivao i ugovore u ime Hrvatskog nogometnog saveza, jer je osoba koja je to radila u to vrijeme bila na bolovanju, pa je Cvitković potpisivao i u ime Komisije za ovjeru HNS-a. Tonči Petković, zamjenik ravnateljice Uskoka, ispitivao ga je o okolnostima potpisivanja ugovora o profesionalnom igranju, njihovih aneksa općenito te o ugovoru Dejana Lovrena. Iako je Cvitković naveo da su pri potpisivanju ugovora s maloljetnim igračima supotpisnici morali biti i roditelji ili skrbnici igrača, kada mu je tužitelj predočio ugovor između tada maloljetnog Lovrena i NK Dinamo, potvrdio je da je on taj ugovor potpisao bez supotpisa roditelja.

- To je moj čisti previd. Nisam vidio njegov datum rođenja i da je tada bio maloljetan pa sam taj ugovor o profesionalnom igranju ovjerio i predao u HNS - kazao je Cvitković. Na upit tužitelja kako to da je ugovor između Lovrena i NK Dinamo sastavljen 1. siječnja 2007. godine, a potpisan tek 19. siječnja, Cvitković je objasnio da je razlika u datumima nastala jer je ugovor zaprimio 19. siječnja, te ga toga dana i verificirao.

- Znalo se događati da igrači donesu ugovore i mjesec-dva nakon što su ga sklopili s klubovima, ali za nas vrijedi od dana kada ga urudžbiramo i potpišemo - kazao je svjedok. Na upit tužitelja kako to da je isti ugovor ovjeren u HNS-u tek 23. siječnja 2007. godine, Darko Cvitković pojasnio je da se komisija u zagrebačkom nogometnom savezu sastaje petkom, kada ovjerava sve prispjele ugovore.

Sandra LACIĆ
PODJELA TRANSFERA - JAVNA TAJNA

Svjedok Darko Cvitković na upit tužitelja rekao je i kako je čuo da su klubovi dogovarali s igračima mogućnost podjele transfera. “To je bila javna tajna”, rekao je. Kada bi došlo do raskida ugovora svi aneksi koji su bili ovjereni od strane HNS-a bili bi također prekinuti, no ako ih HNS nije ovjerio - ništa. “Aneksi ugovora koji nisu ovjeravani u HNS-u nisu imali nikakve veze s tim. Mi ih nismo ovjerili i za HNS nisu niti postojali”, dodao je svjedok.

Možda ste propustili...

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje