Svijet
ČAK 1,5 POSTO BDP-A SAD-A

Harvey i Irma teško su oštetili Ameriku
Objavljeno 11. rujna, 2017.

Vezani članci

URAGAN NOSI DVOSTRUKU PRIJETNJU

Irma se sručila na Floridu, more preplavilo Miami

Uragan Irma je tijekom ponedjeljka oslabila i spustila se na razinu tropske oluje. Vjetar je još uvijek dosezao brzinu od 110 kilometara na sat, ali je oluja polako slabjela dok se premještala u unutrašnjost.

Iako još nije gotova CNN prenosi da je najgore prošlo, dok oluja napreduje prema sjeverozapadu.

Guverner Floride Rick Scott obavijestio je stanovnike da se ne vraćaju svojim kućama dok o tome ne dobiju obavijest od lokalnih vlasti. Pretpostavlja se da je svoje domove napustilo približno šest milijuna ljudi, a u Jacksonvilleu, gradu s više od 130.000 stanovnika oglašena je uzbuna zbog poplava sličnih poput onih koje su pogodile Miami.

Uništena infrastruktura

Kako Irma polako prolazi, počinju se zbrajati štete. Ukupni iznos šteta od uragana Harvey i Irme mogao bi dosegnuti 290 milijardi dolara, što odgovara 1,5 posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a, stoji u izvješću meteorološke kompanije AccuWeather objavljenom u nedjelju.

Uragan Harvey poharao je krajem kolovoza američku saveznu državu Teksas i dijelove Louisiane i bit će “najskuplja” vremenska nepogoda u povijesti SAD-a s ukupnim iznosom šteta od 190 milijardi dolara, odnosno jedan posto američkog BDP-a koji ukupno iznosi 19.000 milijardi dolara, procjenjuju u AccuWeatheru.

"Irma će, prema našim procjenama, prouzročiti štete od oko 100 milijardi dolara, čime bi se svrstala među 'najskuplje' uragane u povijesti", kazao je izvršni direktor i osnivač tvrtke Joel Myers.

Procjena uključuje zbrojene troškove prekida poslovanja, povećane stope nezaposlenosti kroz dulje razdoblje, štete na transportnim sustavima i infrastrukturi, gubitak uroda poljoprivrednih kultura, uključujući 25-postotni pad uroda naranči, veće troškove goriva, uključujući benzin, loživo ulje i mlazno gorivo, štete na kućanstvima i gubitak vrijedne dokumentacije.

Osiguranje će pokriti samo djelić tih gubitaka, napominje Myers.

Uragan Irma u nedjelju je stigao do Floride i prema trenutačno raspoloživim podacima prouzročio je smrt najmanje četvero ljudi, javlja BBC. No, prava brojka utvrdit će se tek kasnije, jer nadležne službe nemaju kontrolu na stradalom području.

Na Floridi je trenutačno bez struje oko 5,7 milijuna kućanstava i poslovnih prostora, a popravci na sustavu elektroopskrbe mogli bi trajati tjednima. Gospodarstvo te američke savezne države predstavlja pet posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a.

Harvey je krajem kolovoza pogodio Teksas, prouzročivši golemu štetu te velikim poplavama paralizirajući Houston, četvrti grad po veličini u SAD-u.

Pljačke i zločini

Jack Seiler, gradonačelnik Fort Lauderdalea, izjavio je za CNN da je tijekom uragana Irma zabilježeno nekoliko slučajeva pljačke.

"Napravili smo nekoliko uhićenja do sada. U nedjelju sam bio s našim ekipama za spašavanje, vatrogascima i policajcima koji su sinoć izvršili još nekoliko uhićenja", rekao je u ponedjeljak CNN-u.

"Stvaranje daljnje žrtve nekoga tko je bio žrtva Irme nećemo tolerirati."

Nekoliko je predstavnika loklanih vlasti naglasilo da se bilo koji zločin koji se poduzima usred Irme neće tolerirati. Zapovjednik ekipa za sapšavanje na sjeveru Miami Beacha Richard Rand izjavio je za CNN u ponedjeljak kako su "pljačke i dalje veliki problem na jugu Floride, ali su u tijeku kazneni postupci za teška djela".

Vuk TEŠIJA
Rekordi koje je Irma oborila

Irma je do sada najsnažnija oluja koja se pojavila na Atlantiku od kada se prate uragani jer još nikada nije bilo ovakve sile. Oluja je tri dana bila ktegorije 5, što je najduže vrijeme koje je neka oluja bila u najvišoj kategoriji od kada je počelo satelitsko praćenje uragana. Ni jedna dosadašnja oluja nije zadržala brzinu od 300 kilometara na sat čak 37 sati. Irma je prouzročila najveću evakuaciju u povijesti Bahama, a moguće je da je u pitanju i najveća evakuacija u povijesti SAD-a, jer se još ne zna koliko je ljudi pobjeglo iz svojih domova.

Papa Franjo

poglavar katoličke crkve

Glupani negiraju klimatske promene, pitajte znanstvenike

Fraza iz Starog zavjeta koja kaže da je "čovjek glup" najbolji je opis onih koji negiraju klimatske promjene, kazao je u ponedjeljak papa Franjo. "Zašto čekamo kako bismo priznali učinke klimatskih promjena?", upitao je Franjo novinare na letu iz Kolumbije u Rim. "To me podsjeća na frazu iz Starog zavjeta, iz Psalma: Čovjek je glup. Umišljeni čovjek je jedina životinja koja dvaput upada u istu rupu. Arogancija i taština.. a tu je i moćni dolar. Mnoge odluke ovise o novcu". "Oni koji negiraju klimatske promjene trebali bi poći znanstvenicima i pitati ih", rekao je Franjo. "Oni govore vrlo jasno, znanstvenici su precizni. Vidimo posljedice klimatskih promjena, a znanstvenici jasno kažu što nam je činiti", rekao je Papa u razgovoru s novinarima u zrakoplovu. Pozvao je sve, "od političara naniže" da preuzmu odgovornost i djeluju. "Klimatske promjene su nešto s čime se ne smijemo igrati, treba ih shvatiti vrlo ozbiljno", kazao je Franjo, kojeg su novinari pitali za nedavne uragane, Irmu i Harveyja, koji su opustošli Karibe, Teksas i Floridu.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike