Osijek
MAĐARSKI TJEDAN U OSIJEKU

Od kazališnih predstava do sporta i rock-koncerta
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Mađarski tjedan u organizaciji Generalnog konzulata Republike Mađarske od ove godine više nije usredotočen samo na Osijek nego je svoje aktivnosti protegnuo na cijelu županiju čime se još više približio mađarskim sunarodnjacima u hrvatskoj Baranji ili Baranjskom trokutu (Baranya-háromszög) kako taj dio hrvatskog teritorija ponekad nazivaju u Mađarskoj.

Ova kulturna i sportska priredba formalno je počela još u subotu održavanjem tradicionalnog Dana Mađara u Osijeku na kome su, između ostalog, nastupili brojni KUD-ovi, a na središnjem trgu bio je parkiran i autobus s putujućom interaktivnom izložbom posvećenom velikom mađarskom pjesniku Jánosu Aranyju u povodu 200. obljetnice njegova rođenja.

Kako je predviđeno, taj “Arany 200 busz” će nakon Osijeka (subota i nedjelja), i Luga (ponedjeljak), posjetiti još i Zmajevac (utorak), Vardarac (srijeda), Korođ i Kopačevo (petak), Beli Manastir (subota) i Karanac (nedjelja), a u srijedu će biti parkiran ispred Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku.

U nedjelju je u Domu kulture u Kopačevu održana kazališna komedija “Örömlányok végnapjai” autorskog dvojca Krisztiána Horvátha i Leventea Moravetza u kojoj su glumili Zsóka Fodor, Ildikó Dévényi, Anita Fábián, Zoltán Szőke i dr. “Nakana je bila omogućiti pripadnicima mađarske manjine ne samo iz Osijeka nego i iz manjih mjesta da uživaju u kazališnoj predstavi na svome jeziku”, rekao je generalni konzul Antonio de Blasio. U ponedjeljak je u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku otvorena izložba u čast pjesnika i prevoditelja Csorbe Gyözöa (1916. - 1995.) podrijetlom iz Pečuha. Osječka publika mogla se s njegovim djelom upoznati 1986. kada su u časopisu “Revija” objavljene njegove četiri pjesme. U mađarskom Generalnom konzulatu jučer su dodijeljene stipendije redovitim studentima iz redova mađarske manjine. Riječ je o projektu koji je Generalni konzulat organizirao zajedno s Crkvom u Hrvata, a novac je prikupljen na adventskom koncertu u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Osijeku.

Srijeda je rezervirana za poljoprivredni forum i poslovni susret proizvođača i prodavača poljoprivrednih strojeva, oruđa, te ostale poljoprivredne opreme i tehnologije koji će se održati u zgradi Županijske komore Osijek. Dječje kazalište Branka Mihaljevića ugostit će u četvrtak lutkarsku predstavu „Szélköt Kalamona” u izvedbi Lutkarskog kazališta Bóbita iz Pečuha s početkom u 13.15 sati, namijenjenu djeci od četiri do 10 godina. U petak će u Domu kulture u Kopačevu nastupiti mađarska rock-zvijezda Miklós Varga. Koncert počinje u 19 sati. U Ružičkinoj kući u Vukovaru u subotu s početkom u 18 sati bit će održana Mađarska večer. U nedjelju, posljednjeg dana Mađarskog tjedna, nakon bogoslužja u Reformatskoj crkvi u Karancu s početkom u 10.30 sati, u tome baranjskom mjestu bit će otvorena izložba Soli Deo Gloria – Pet stoljeća mađarske reformacije. D. Celing

sPORTSKI DAN U DVORANI JUG II

Danas će u sklopu Mađarskog tjedna biti organiziran sportski dan u kome će sudjelovati učenici sportske škole “Pécsi Sport Nonprofit Zrt.” iz Pečuha i njihovi mali kolege iz Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz Osijeka. Mjesto zbivanja je Sportska dvorana Jug II, a mladi Mađari i Hrvati odigrat će utakmice u rukometu i nogometu. U zgradi Gradske straže u Tvrđi danas će biti otvorena i izložba fotografija pod nazivom “Lica Pečuha” u organizaciji mađarske turističke tvrtke Focus Group Kft.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike