Osijek
BIVŠI ŠEF GINEKOLOGIJE DOBIO SPOR PROTIV KBC-A OSIJEK

Hrgović: Zbog malog iznosa odštete spreman sam ići i do Strasbourga
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Šesnaest je godina trebalo hrvatskom sudstvu da donese pravomoćnu presudu u korist ginekologa, prof. dr. sc. Zlatka Hrgovića i time mu, kaže samo djelomice, donese satisfakciju. Naime, da sudski proces nije trajao toliko dugo, Hrgović bi bio vraćen na posao, što sada, budući da je u 67. godini života, nije moguće, pa mu je preostalo uložiti žalbu Vrhovnom sudu na, kako ističe, “smiješan iznos odštete te poslati tužbu Ustavnom sudu”.

Naime, nakon ponovljenog suđenja Hrgoviću je isplaćeno 70 tisuća kuna odštete, što je, smatra, znatno manji iznos nego što je trebao dobiti i podrazumijeva samo tri godine nezakonito mu uskraćenih plaća.

- Dolaskom u Osijek na mjesto šefa Ginekologije u Kliničkom bolničkom centru te pročelnika Katedre za ginekologiju Medicinskog fakulteta, bio sam uveo mjere koje se nekima nisu sviđale. Slao sam osječke liječnike na usavršavanje u inozemstvo, a strani su stručnjaci dolazili u Osijek, uveo sam i mnoge metode liječenja koje se do tada u Osijeku nisu provodile... Osim toga, ukinuo sam mito i korupciju te pobačaje na crno, kao i kupnju bolničkih kreveta. Htio sam osječki KBC uvesti u Europu, no tada je počela hajka protiv mene u medijima i dobio sam brzi otkaz, i to dok sam bio na godišnjem odmoru, čak mi je i uručen na pogrešnoj adresi - ističe dr. Hrgović.

Dodaje kako je čak lažno optužen da je falsificirao diplomu te je, uz otkaz u bolnici i na Medicinskom fakultetu u Osijeku, dobio zabranu obavljanja specijalističke ginekološke djelatnosti. Nakon toga Hrgović je tužio KBC Osijek zbog nezakonitog otkaza i tu počinje sudska trakavica. Nakon što mu je Upravni sud donio zadovoljštinu, tadašnja uprava KBC-a Osijek, tvrdi, nije ga željela vratiti na posao. Uslijedile su žalbe i nove presude, suđenje se naposljetku vratilo na početak i Hrgoviću je na kraju isplaćena odšteta svota kojom je, ističe, tek mogao platiti odvjetnika.

- Razgovarao sam s eminentnim odvjetnicima u Zagrebu i rekli su mi da su mi morale biti isplaćene sve plaće koje su mi pripadale jer je sudska odluka bila pravomoćna. Ako netko nekome nezakonito uruči otkaz, pravno treba platiti odštetu i nadoknaditi mu sve izgubljene prihode, što u mom slučaju znači sve do 2015. godine. Sad tužbom Ustavnom sudu i žalbom Vrhovnom sudu tražim adekvatnu odštetu. Sramota je da je Ustavni sud donio odluku prije pet godina u moju korist i da je trebalo pet godina da se donese pravomoćna presuda - naglašava dr. Hrgović. Vjeruje da će ipak dobiti ono što mu pripada, a smatra kako mu je nanesena milijunska šteta, pa će pravdu, ako ne ide drukčije, potražiti i u Strasbourgu. M. Mihelić

GODINAMA NIJE DOLAZIO U OSJEČKU BOLNICU, U SRPNJU POSJETIO KOLEGE

Ovaj umirovljeni ginekolog još uvijek radi u privatnoj ordinaciji u Frankfurtu. U osječku bolnicu ušao je, kaže, prvi put nakon puno godina, u srpnju.

- Posjetio sam kolege, a ranije nisam ondje dolazio zbog srama. Da nije bilo ove klevete, ne bih morao dolaziti kao gost, i to nepozvan. A sve što sam htio je donijeti dobrobit osječkoj bolnici i Medicinskom fakultetu - kaže dr. Hrgović, ističući kako je uvršten među stotinu najboljih ginekologa svijeta prema preporuci Međunarodnog bibliografskog centra u Cambridgeu.

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike