Regija
SVE GORA SITUACIJA

Gunja je dužna više od osam milijuna kuna?
Objavljeno 12. rujna, 2017.

GUNJA

Financijska situacija u Općini Gunja još je teža nego što su to pokazale brojke prilikom službene primopredaje vlasti obavljene krajem svibnja, tvrdi novoizabrani općinski načelnik Anto Gutić (HDZ).

Angažiran servis

Stanje nepodmirenih dospjelih obveza tada je iznosilo 5,39 milijuna kuna, a samo dva dana kasnije stiglo je još dodatnih 700 tisuća kuna koje je Općina dužna isplatiti građanima na ime povrata poreza. Zbog sumnji da je stvarni dug još i veći, Gutić je angažirao knjigovodstveni servis.

- Situacija nije dobra. Raščišćavamo stanje u računovodstvu i sigurno je da dug Općine više neće biti šest milijuna kuna nego će se, prema svemu sudeći, povećati na više od osam milijuna kuna. Utvrđeno je da knjigovodstvena dokumentacija i evidencija ulaznih računa nije ažurno vođena i djelatnica koja je to radila dobit će otkaz. Knjigovodstveni servis će nam do kraja rujna utvrditi konačno i stvarno stanje zaduženosti Općine jer ono koje sam dobio prilikom primopredaje nije točno - kaže Gutić. Dodaje da je s 31. prosinca 2016. dug Općine Gunja bio oko 7,1 milijun kuna, a tom se iznosu treba još pribrojiti i stanje za pet mjeseci tekuće godine. To je, upozorava načelnik, veliko opterećenje za Gunju čiji je izvorni proračun oko 2,5 milijuna kuna, i Općina ga sama nije u mogućnosti riješiti jer ima vrlo sužen manevarski prostor. Gunjanci su očekivali pomoć države i Županije, ali je sve ostalo samo na obećanjima.

- Do danas ni od koga nismo dobili nikakvu pomoć. Županija nam je obećavala, a dobili smo jedino 10 tisuća kuna za organizaciju Raspjevane Cvelferije. Toliko su nam dale i susjedne općine Drenovci i Vrbanja. Za sada smo prepušteni sami sebi i iskreno se nadam da će se do kraja godine nešto promijeniti - kaže Gutić.

Ovrha i blokada

Zbog teške financijske situacije Općina je došla u situaciju da ne može podmirivati ni tekuće obveze.

- Nismo uspjeli platiti zadnju ratu kredita koji je podigla bivša općinska vlast neposredno prije lokalnih izbora. Dvije rate sam uspio riješiti, ali treću s dospijećem plaćanja 31. kolovoza nisam. Ovih ćemo dana u Zagreb, obići ministarstva i vidjeti što možemo poduzeti i na koji način riješiti ovu tešku situaciju - kaže Gutić.

Najveći dug Općina ima prema tvrtki angažiranoj na gradnji Društvenog doma i knjižnice u Gunji koja je dio svojih potraživanja odlučila naplatiti ovrhom. Bivši načelnik žalio se na kvalitetu dijela izvedenih radova i na određene nedostatke, što je odgodilo izvršenje ovrhe i blokadu računa.

- Čim se okonča sudski postupak odluka će postati pravomoćna, Općina će biti blokirana i doći će do potpunog kolapsa. Sva sredstva dospjela na račun Općine ovršit će vjerovnici. Jer tu su i potraživanja od tvrtki koje su obavljale nadzor nad izvedenim radovima i druga dugovanja koja imamo, a popis je poduži. I samo je pitanje dana kada će netko od njih izgubiti strpljenje i krenuti u prisilnu naplatu svojih potraživanja - upozorava Gutić. Ako izostane pomoć države i ne pronađe se drugo rješenje, jedino što Gunjancima preostaje bit će traženje jamstva Vlade RH za dugoročno kreditno zaduženje kojim će se riješiti silnih dugova i omogućiti normalno funkcioniranje Općine, ali uz drugačije i transparentnije poslovanje i odgovorniji rad, što će biti nužno.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Najveći dug Općina ima prema tvrtki angažiranoj na gradnji Društvenog doma i knjižnice u Gunji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VALPOVO I VALPOVŠTINA U STRAHU

Mlada Valpovčanka otjerala silovatelja grebanjem i ugrizima

2

U SRIJEDU NA PRVOM PROGRAMU

"Draga Gospa Ilačka“ na HRT-u

3

NOVOM ODLUKOM DEFINIRANA NAPLATA PARKIRALIŠTA

Vukovar: U prvoj zoni naplate sat parkiranja sad je 4 kune