Mozaik
U SKLOPU 52. VINKOVAČKIH JESENI

Šokačka se grana vije
Objavljeno 12. rujna, 2017.

U sklopu 52. Vinkovačkih jeseni održana je manifestacija Šokačka se grana vije u odličnoj organizaciji KUD-a Šumari Vinkovci. Na toj manifestaciji sudjeluju četiri folklorna ansambla iz Đakova, Osijeka, Slavonski Broda i Vinkovaca, a svake se godine održava u drugom od ta četiri grada.

Plesni folklorni ansambl KUD-a Šumari osnovan je 1952. s ciljem istraživanja, skupljanja, umjetničkog obrađivanja plesova skupljenih u bezgraničnom bogatstvu hrvatske folklorne tradicije. Repertoar ansambla uključuje koreografije iz svih krajeva Hrvatske, kao i vlastite vokalne i instrumentalne brojeve. Glavni sponzor Šumara su Hrvatske šume Zagreb. Nema zemlje u Europi gdje nisu nastupali, a 2009. boravili su u Kanadi. Posebno su ponosni na veliki koncert u Varšavi prigodom ulaska Hrvatske u EU. Bogat je opus izdanih audio-vizualnih zapisa. Umjetnički voditelj Šumara je Ivan Orešković, voditelj tamburaškog orkestra je Ivan Dugonjić, a voditeljica pjevanja Julija Dujić. Kulturno-umjetničko društvo Šumari predstavilo se spletom kola iz Slavonije te bunjevačkim plesovima.

Folklorni ansambl Broda (do 1990. RKUD “Đuro Đaković”) utemeljen je 1948. Uz folklornu baštinu svoje regije, Slavonije, njeguje folklor svih krajeva Hrvatske. U novije vrijeme svoj je program obogatio starogradskim, salonskim plesovima s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća, koji su se plesali u Slavonskom Brodu i šire. Ansambl je prepoznatljiv po stilskom pjevanju i originalnim vlastitim narodnim nošnjama folklorne baštine koju predstavlja. Okuplja približno 300 članova raspoređenih prema dobi u folklorne skupine i glazbenu sekciju (pjevačke skupine i tamburaški sastavi). Folklorni ansambl Broda predstavio se plesovima brodskog Posavlja te starim splitskim plesovima.

Kulturno-umjetničko društvo Tena iz Đakova istinski je čuvar tradicije grada Đakova, Slavonije i Hrvatske. Folklorno društvo djeluje od 1985. s više od 300 članova podijeljenih u nekoliko sekcija. Članovi neumorno rade pripremajući koncerte za nastupe diljem domovine, ali i svijeta. Bogatu tradiciju kulturno-umjetničko društvo Tena predstavilo je na nekoliko kontinenata diljem svijeta. Predstavljajući hrvatsku tradiciju, kulturu i običaje ostavili su za sobom neizbrisiv trag hrvatske kulturne baštine. Djelujući pod geslom ”Pjesma nek nas vodi k ljubavi i slozi”, pretvaraju ljubav prema folkloru i folklornoj baštini u umjetnost koja nema granica. KUD Tena ponosan je član svjetske folklorne organizacije CIOFF. KUD Tena iz Đakova predstavio se u dva izlaska, tako smo imali baranjski svatovski adet - Stipi Brdariću te običajima i plesovima Pokuplja.

Svoju programsku usmjerenost na kulturno-umjetnički i društveni rad Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Osijek 1862 od svojih je početaka temeljilo na osnovnim načelima glazbeno-scenskog amaterizma. Pod umjetničkim mentorstvom jednog od najpoznatijih hrvatskih i svjetskih etnokoreologa, koreografa i znanstvenika, dr. Ivana Ivančana, HKUD Osijek 1862 danas uspješno vode umjetnički voditelji Damir Doležal i Duško Topić. Vokalnu posebnost ansambla postavio je prof. Dinko Fio. Sve koreografije zasnivaju se na izvornim narodnim običajima i izvornoj pjesmi i svirci svih hrvatskih folklornih područja, a nošnje i kostimi u fundusu ansambla su originalni. Osječani su se predstavili žetvom u Baranji “Najlipše je ka' je doženjača”' te Podravskim svatima.

Na kraju recimo da su sva četiri folklorna društva izmamila velik pljesak svih nazočnih na koncertu, koji je oduševio posjetitelje.

Mario KOKAJ

Sudjeluju četiri folklorna ansambla iz Đakova, Osijeka, Slavonski Broda i Vinkovaca

Osijek 1862

IZVELI ŽETVU U BARANJI I PODVRAVSKE SVATE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana