Kultura
“FACE(S) & (F)ACES” POBJEDNIKA SALONA FOTOGRAFIJA VINKOVCI

Robert Gojević portrete izrađuje u tehnici starijoj od 160 godina
Objavljeno 12. rujna, 2017.

VINKOVCI

U Galeriji fotografija Meraja Vinkovci otvorena je izložba “Face(s) & (F)aces” Roberta Gojevića, pobjednika Salona fotografija Vinkovci 2016., a izložba je nagrada.

Robert Gojević je umjetnik koji kao medij izražavanja koristi foton i svjetlosnu energiju na mokroj staklenoj ploči. To ga, na temeljnoj razini, čini fotografom, no osobna filozofija, umjetnički stav i način rada izdvajaju ga i čine jedinstvenim majstorom svjetlopisa, posebno u kontekstu hrvatske suvremene umjetnosti i umjetničke fotografije. U zahtjevnoj fotografskoj tehnici mokre ploče kolodija kojim izrađuje unikatne, ručno razvijane fotografije na staklu veličine 12 x 16,5 cm Gojević istražuje, otkriva i nadilazi dokumentarnu razinu projekta.

- Čast mi je i zadovoljstvo da sam u Vinkovcima, posebno u Meraji, jer je ovaj prostor savršen. Portreti su rađeni u tehnici iz 1851., a potrebno je za jedan portret mirovati pet-šest sekundi. Predstavljeno je 50-ak portreta iz domaćih kulturno-umjetničkih krugova - kaže Gojević.

Pozornost na izložbi privlačio je Nenad Bach, poznati glazbenik iz SAD-a, koji je izložbu i otvorio:

- Došao sam u Vinkovce samo zbog ove fascinantne izložbe i prijatelja Roberta Gojevića. Tehnika je posebna jer se vidi kako je fotografija pokrenuta. Često se rješenje nalazi u temeljnim i jednostavnim stvarima. Fasciniran sam idejom da se netko uopće bavi time. Robertov rad pratim jako dugo i oduševljen sam onim što vidim na ovoj izložbi.

Među izloženim portretima je i onaj Nenada Bacha, što ga je oduševilo. Izložbu je organizirao Fotoklub Vinkovci, koji u suradnji s Gradom i Vukovarsko-srijemskom županijom organizira Salon fotografije. M.Kokaj

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike