Autoglas
PREMIJERA: NISSAN LEAF

Spoj revolucionarnih električnih inovacija
Objavljeno 12. rujna, 2017.
Nissan Leaf će u Europi koristiti napredne sustave za pomoć u vožnji

Nissan je predstavio novi Nissan LEAF, na potpuno električni pogon, bogato opremljen domišljatom tehnologijom. Riječ je o prvom Nissanovu automobilu za europsko tržište koji će se koristiti naprednim sustavima za pomoć u vožnji u ranim fazama razvoja. Prepun je revolucionarnih inovacija, kao što je papučica e-Pedal, koja vam omogućuje ubrzavanje i kočenje na potpuno nov, uglađen način.

Novi pogon upotpunjen je naprednom litij-ionskom baterijom, koja razvija više snage i ima veći kapacitet za pohranu energije. Povrh bolje energetske učinkovitosti, novi e-pogon snagom od 110kW postiže uzbudljive, linearne performanse. Okretni moment povećan je na 320 Nm, što omogućuje snažnija ubrzanja.

Domet novog Nissana LEAF s jednim punjenjem povećan je na 378 km, prema Novom europskom voznom ciklusu. Za one koji svojim Nissanom LEAF žele ići još dalje, Nissan će krajem 2018. ponuditi i snažniju inačicu, većeg kapaciteta pohrane energije, po višoj cijeni. Ta će inačica omogućiti još veći domet, što će kupcima ponuditi više izbora s obzirom na njihove potrebe.

Sustav e-Pedal, revolucionarna je tehnologija koja mijenja način na koji vozimo. Vozačima omogućuje pokretanje vozila, ubrzavanje, usporavanje i zaustavljanje jednostavnim prilagođavanjem pritiska na papučicu gasa. Kad vozač ne pritišće papučicu gasa, sustav automatski primjenjuje regenerativno kočenje trenjem i tako postupno potpuno zaustavlja automobil. Automobil će stajati na mjestu čak i na strmim uzbrdicama sve dok vozač ponovno ne pritisne papučicu. Odziv papučice e-Pedal na otvorenoj cesti vozaču nudi veći užitak. U slučaju naglog kočenja još je uvijek nužna upotreba konvencionalne kočnice.

Dizajn je nadahnut konceptnim automobilom IDS, prvi put prikazanim na Tokijskom salonu automobila 2015. Prednji kraj krasi Nissanova prepoznatljiva prednja maska V-motion, koju imaju X-Trail i Qashqai. Od njih se, međutim, ističe plavom bojom maske, novim jedinstvenim obilježjem Nissanovih električnih vozila. Lebdeći krov dodaje mu stil i ostavlja dojam pokreta. Prodaja novog Nissana LEAF u Europi počinje u siječnju 2018.

Milan BUGARIĆ
Možda ste propustili...

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku